Antalet grundskolelärare med behörighet ökar något i Värmland. Men nedskärningar ger ett fortsatt allvarligt läge enligt fackförbundet Sveriges Lärare.
Fortfarande är det bara drygt sju av tio som undervisar i grundskolan som är behöriga lärare. Det visar statistik från Skolverket. "Regeringen måste täppa till de kryphål som gör att obehöriga fortfarande kan anställas på lärartjänster", säger Anna Olskog, Sveriges Lärare.
Totalt finns det drygt 141 000 heltidstjänster som lärare läsåret 2024/25. Antalet lärare i skolväsendet, omräknat till heltidstjänster, ligger på samma nivå som föregående läsår. (pdf)
Andelen behöriga lärare i grundskolan och gymnasieskolan är på ungefär samma nivå som förgående läsår. Det visar ny statistik om pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning.
Rektorer värdesätter inte kunskaper i pedagogik vid anställning av yrkeslärare, och yrkeslärare har blivit något som alla kan bli, enligt yrkesläraren Åke Nilsson. "I dagsläget kan du slänga din legitimation i papperskorgen. Det här måste upp i debatten", säger han.
Malmö stad satsar 5 miljoner på att öka andelen behöriga yrkeslärare. Till hösten får obehöriga yrkeslärare chansen att studera vid Linnéuniversitetet med bibehållen lön, medan vikarier från branschen täcker upp.
Varannan elev har svårt att koncentrera sig i klassrummet, visar en rapport från Skolverket. "Det ökar risken för avhopp eller sämre skolprestationer", säger David Gustafsson, Sveriges Lärare i Stockholm. Studieron påverkas av lärarnas behörighet, som i sin tur överväger att lämna yrket till följd av stökiga klassrum, enligt honom.
I Malmö stad satsar vi på yrkesutbildningar som efterfrågas på arbetsmarknaden och antalet elever på våra program fortsätter att öka. För att säkra en långsiktig kompetensförsörjning av utbildade lärare, och för att möta kommande pensionsavgångar av yrkeslärare, sjösätter vi en ny satsning för kompetensutveckling.
Det är stora skillnader i andel behöriga lärare i Borås skolor, det visar en sammanställning från i höstas. På vissa saknar runt 40 procent av lärarna examen i sitt ämne. På Engelbrektskolan är 96,2 procent av lärarna behöriga, jämfört med skolorna i botten där behörighetsgraden är runt 60 procent.
Varför har vi en läskris? En av förklaringarna har kommit i skymundan: Skolornas brist på behöriga lärare i svenska som andraspråk (sva). Allt fler skolor inser problemet – och skickar lärare på fortbildning. Ämnesläraren besökte en kurs.
Bristen på behöriga lärare förvärras inom anpassad grundskola och anpassad gymnasieskola. Nya siffror från Skolverket visar att endast 13 procent av lärarna var behöriga 2023. Det är en kraftig försämring från redan låga 19 procent 2020.
Skolan har länge utlovats förbättring genom krav på behöriga lärare, legitimering av dessa och en obligatorisk utbildning för rektorer. Detta har dock knappast löst några problem och samma sak gäller det mesta av dagens inflationsdrivna professionaliseringssträvanden, skriver forskaren och författaren Mats Alvesson på Expressen Kultur.