Indtil nu har meldingen været, at næsten hver femte lærer ikke har en læreruddannelse. Det tal anfægtes i en ny analyse. Her nedjusteres andelen af ikke-læreruddannede til at være omkring hver ottende.
Samhällskunskapsläraren Fredrik Andersson återvände till yrket efter fem år på fabrik – och kom tillbaka med en ny inställning. – Det var en ögonöppnare att jobbet har en tydlig början och ett tydligt slut, säger han.
15 procent av de som har en lärarexamen, cirka 35 000 personer, arbetar i dag med annat än att undervisa, visar statistik som Sveriges Lärare analyserat på region- och kommunnivå. (pdf)
På arbetsmarknaden finns 35 000 lärarutbildade personer som lämnat skolan för andra yrken. Samtidigt råder lärarbrist i Sverige – något som kan förvärras under pågående besparingstvång, varnar Sveriges Lärare i en ny rapport.
Undervisningens utformning diskuteras sällan i skoldebatten. Istället föreslås längre terminer trots att resurser i form, av lärare saknas. Det skriver Martin Tunström på ledarplats.
Flera förskolor i Umeå har svårt att få tag på vikarier när den ordinarie personalen är sjuk eller ledig. Kommunen försöker nu få tag på fler korttidsvikarier.
Många skolor väljer att inte ens försöka rekrytera legitimerade lärare och förskollärare när obehörigas tidsbegränsade anställningar tar slut. Det visar en ny undersökning.
Acceptansen för obehörig personal i skolor och förskolor riskerar att öka. "I andra yrken är det oacceptabelt att sakna rätt utbildning. När det gäller lärare tycks det numera vara okej på många håll, vilket är helt orimligt", säger David Gustafsson, Sveriges Lärare.