Sveriges kommuner och regioner vill inte att staten ska reglera lärares undervisningstid – detta ska i stället skötas av parterna. I en kommun ställer man sig på andra sidan stängslet. "En reglering kan bidra till goda arbetsvillkor", säger Mikael Brant-Lundin, chef för utbildningsförvaltningen i Sigtuna.
Skolforskaren Katarina Rejman beskriver den finländska skolan som lugnare än den svenska, där föräldrar mer sällan pressar lärare kring betyg eller undervisning. I Sverige upplever lärare högre tryck och förväntningar, vilket Rejman kopplar till friskolesystemet och konkurrensen om elever.
Att undervisa enligt Sokrates är inte att ta ett steg tillbaka – det är att kliva fram som vägledare. Det är att tro på elevernas förmåga att själva nå insikt, skriver läraren Martin Cengiz.
Det handlar om att erkänna verkligheten utan att fastna i den. Ett ledarskap som är alltför luttrat riskerar att sprida uppgivenhet. Ett ledarskap som blundar för svårigheterna tappar sin trovärdighet, skriver gymnasieläraren.
”Vi säger att det handlar om eleven. Att vi stöttar, hjälper, anpassar – för deras skull. Men låt oss vara ärliga: mycket av det vi gör i klassrummet idag handlar inte om eleven. Det handlar om att vi ska framstå som bra lärare” skriver Ulrica Björkblom Agah.
Planeringstiden äts upp av konflikter som ska lösas, elever som behöver prata och annat som mentorseleverna behöver stöd med som gymnasieval eller ansökan till lovskolan, skriver högstadieläraren Emilia Friberg.
Sommarlovet har börjat. Det innebär att Agnes Sundbom har gjort sitt första år som lärare. Läraryrket var inte riktigt som hon tänkt sig i början. Men hon berättar att hon lärt sig vikten av tydliga regler för att skapa trygghet och ett bra klimat i klassrummet. En av eleverna beskriver året som ett av de…
Jag vill lyfta fritidshemmets ovärderliga roll under sommaren. Med vår pedagogiska kompetens, vårt engagemang och vår värme gör vi lärare i fritidshem skillnad. Vi formar dagar som blir till minnen – både för barnen och oss själva, skriver läraren i fritidshem Maria Ljung.
Specialläraren Magnus Andersson arbetar med tålamod och mirakel. Numera kan han som förstelärare också bidra till utvecklingen av hela Bredängsskolans anpassade grundskola.