Läs- och skrivförmågan skiljer sig åt mellan barn med svensk och utländsk bakgrund. Läsgapet börjar redan i förskoleklass och det bara växer, visar en ny rapport. ”I den här rapporten fokuserar vi på gruppen elever som skolan inte riktigt lyckas med”, säger skolforskaren Josefin Nilsson.
Här hittar du läslistor som innehåller förslag på bland annat bilderböcker, romaner, dikter och noveller. De kan ge dig inspiration och nya idéer när du ska välja litteratur till din undervisning. Läslistorna är frivilliga att använda. Du hittar också mallar för att göra egna läslistor.
På Litteraturbanken hittar du många klassiska noveller och dikter som också finns med i läslistorna från Skolverket och Kulturrådet. På Litteraturbankens skola finns dessutom ljudinspelningar av dikter.
Den allt vanligare bilden av en allvarlig ”läskris” i Sverige behöver nyanseras. Seminarium med bland andra Josefin Nilsson och Karin Pettersson från Nationellt centrum för svenska som andraspråk vid Stockholms universitet. (Webb-tv)
I rapporten presenterar Josefin Nilsson och Karin Pettersson från Nationellt centrum för svenska som andraspråk vid Stockholms universitet förslag kring hur vi kan förbättra den tidiga läsundervisningen för elever som lär sig läsa på sitt andraspråk för att minska läsgapet och säkerställa att alla elever i Sverige får den undervisningen de har rätt till. (pdf)
På Antilopenskolan i Klippan hjälper skolhunden Mini eleverna att hitta lusten och motivationen att läsa. "Hon sprider glädje bland eleverna", säger Sandra Nilsson, specialpedagog.
I sommar träder lagen om bemannade skolbibliotek i kraft, som enligt politikerna ska lösa problemet med lägre läsförmåga bland elever. Lagen är för luddig för att få verklig betydelse, skriver blivande bibliotekarien Kristoffer Thim Östberg.
Dagens läskris bland barn handlar inte främst om att de lyssnar i stället för att plocka upp en bok. Problemet är att de inte har tillräckligt tråkigt, skriver DN på ledarplats.