Har unga idag svårt med fysiska relationer? Vilken roll spelar skärmberoendet? Det frågar sig läraren Janne Svärdhagen, efter att ha läst ”Den ängsliga generationen”.
Anmälningarna om hot och våld på Sveriges skolor ökar, det visar SVT:s kartläggning. Både brist på insatser och ett skifte i synen på relationen mellan lärare och elever har orsakat problemen, menar forskaren Martin Karlberg.
Som modersmålslärare i arabiska möter försteläraren Reeman Akily elever med varierande språkliga färdigheter och olika bakgrunder. Utifrån det jobbar hon med bland annat med differentierad undervisning och att ständigt bygga relationer med eleverna.
Utifrån egna erfarenheter skrev lärarna Mohamad Ahmadi och Linda Malmhammar ungdomsromanen som de själva saknade. Resultatet blev en någorlunda lättläst bok för tonåringar, om vänskap, gängkriminalitet och hiphop samt instuderingsfrågor och stödmaterial till skolpersonal.
Systematiskt, främjande och förebyggande – det är några av ledorden för Mellersta Förstadsskolans arbete med närvarostegen; en rad strukturerade insatser som sätts in för elever med skolfrånvaro.
Det är bra för ditt barns lärande om de hamnar i konflikter. Det menar förskolläraren Elin Larsson. Hon har vunnit ett stipendium för sin bokidé som handlar om hur konflikter kan främja kreativitet och problemlösning hos barn i förskoleåldern.
Ungefär 150 elever och ett antal lärare deltog i fredagens relationsdag på Wämöskolan i Karlskrona. "Vi har fått lite nya perspektiv på saker, om vad som är viktigt i en relation och saker som kan hjälpa för att få bättre kommunikation", säger Hampus Trolle i klass 9B.
Trygga elever lär sig bäst, säger tillitsforskaren Louise Bringselius. Och en förutsättning för trygghet i klassrummet är att läraren litar på sina elever. ”Då blir tilliten självförstärkande. Det blir ett ömsesidigt psykologiskt kontrakt", säger hon.
I senaste avsnittet av Förskolan pratar vi om när barnen inte drar jämnt på förskolan. Vilka bråk ska vi lägga oss i, när kan barnen lösa konflikterna själva och hur gör vi för att skapa en miljö utan konflikter – om det ens är eftersträvansvärt? (webbradio)
Läs Skolportens intervju med prisbelönte talaren Charbel Gabro. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Svenska som andraspråk och kommer att tala om mångfald och inkludering i skolan.
På Mellersta Förstadsskolan ser personalen flera positiva tecken efter första året av sin läsfrämjande satsning bland sjundeklassarna. Bakom det ökade läsintresset och läsförståelsen och den positiva läskulturen ligger systematiska kartläggningar – som startar redan i sexan.