Alla tjänar på att inte anmäla frånvaro – utom eleven. Regeringen får inte vara naiv när skolor används för bidragsbrott, skriver rektor Linnea Lindquist.
Elisabet Lann gömmer sig bakom juridik för att slippa debattera sin egen impopulära politik. KD kan inte förmå att kritisera en folkrättsvidrig ockupation och ser inga problem med att skattepengar går till vinstdrivande marknadsskolor och religiösa friskolor, skriver Daniel Bernmar (V).
Varken lärare, föräldrar eller elever tjänar på det bisarra system som vuxit fram. Det är politikens ansvar att göra om och göra rätt. Att förbjuda vinstdrivande friskolor vore en bra början. Lärare ska kunna ägna sig åt sitt yrke, inte bedriva kundservice, skriver Aftonbladet på ledarplats.
Socialdemokraterna bör arbeta för att avskaffa etableringsfriheten inom skolsystemet, föreslår ett av partiets interna arbetsgrupper. Nyetablering av skola och vårdcentraler ska behovsprövas innan det öppnar.
Under 2022 lade styrelsen för friskolan Skvadern ut 14 miljoner kronor av skolpengen i egen ficka – för att året därpå kräva mer pengar på grund av ansträngd ekonomi. – Etiskt och moraliskt jättetokigt, säger Margareta Lindström, ordförande för Sveriges Lärare i Sundsvall.
Till skillnad från Moderaterna kommer vi alltid att prioritera barnens rätt till utbildning före skolkoncernernas intressen, skriver flera socialdemokrater i en replik.
I stället för att ta ställning mot AB-skolor verkar sossarna vilja komma åt giriga friskoleägare genom skriva om aktiebolagslagen. Det framstår som en krånglig omväg, skriver Linnea Lindquist på Expressens ledarsida.
Sverige är redo för att avveckla det urspårade experimentet med vinstdrivande skolor. Väljarstödet är massivt och nu ser en politisk majoritet ut att bildas i frågan, skriver Göteborgs-Posten på ledarplats.
Efter 29 veckors protester mot marknadsskolan fick lärarna träffa makthavarna. Lotta Edholms (L) statssekreterare David Lindberg lyssnade. – Han svarade så gott han kunde men vi kommer att fortsätta protestera varje måndag när skolorna är öppna, säger initiativtagaren Anneli Westfelt.
Friskolornas företrädare har länge jobbat med konfrontation och försvarat sitt eget revir. Den nye direktören, Andreas Mörck, har motsatt attityd, skriver DN på ledarplats.
Friskolornas riksförbund läggs ned. I stället startas det nya arbetsgivar- och branschförbundet Almega utbildning. – Om vi vill kunna skapa ett långsiktigt skolsystem tror jag det är extremt viktigt att vi i friskolebranschen städar på vår egen bakgård, säger Andreas Mörck, som tar över som ny förbundsdirektör i höst.