Gateskolan i Arvika har minskat matsvinnet med 90 procent genom att ta bort svinnhinken i skolmatsalen. Tanken är att lära eleverna att ta mindre portioner och att äta upp all mat.
En kock som jobbar i en skola i Växjö kommun har i en skrivelse till kommunen bett att få lov att begränsa antalet köttbullar som barnen får lov att ta. Orsak: köttbullarna tar slut och potatisen blir stående.
En av utmaningarna som skolmatspersonalen har är att minska matsvinnet. Ett sätt som verkar fungera är att helt enkelt ta bort möjligheten att slänga mat.
Allt fler friskolor på gymnasienivå skrotar matsal och erbjuder istället ett elevkort laddat med pengar. Då får eleverna gå och äta på restauranger som är anslutna till kortet.
Specialläraren Daniel Johansson i Borås samarbetar med kocken Britt-Marie Fyhr och hennes kollegor för att få till en bättre matsituation för elever med npf-diagnos. Här är deras berättelse.
Anette Wellner, 34, arbetar som lärare i årskurs 1 på Hols skola i Alingsås. Hon spenderar lunchen med att hjälpa eleverna vid matbordet och anser att hon därför bör slippa betala för sin egen portion. "Vi har ansvar för tillsyn och vi hjälper barnen vid bordet, det är inte bara att sitta stilla och prata,"…
Skolmåltider som är goda, näringsrika och trevliga skapar förutsättningar för att ta del av skolans pedagogik. Satsningar på bra mat i skolan har en enorm potential för framtidens folkhälsa, miljö och klimat, skriver företrädare för Dietisternas riksförbund.