Vissa dagar tvingas de lämna mat på tallriken, andra dagar hade de velat ta om men hinner inte. Eleverna på Forsenskolan anser att deras skollunch är alldeles för kort.
Sandvikens kommun började mäta tallriksvinnet 2011 och då var det 25,3 gram per elev som åkte i komposttunnan. I dag är det nere på 17,75 gram per elev, vilket innebär en stor minskning av bortkastad mat på skolorna i kommunen.
”Skolan har ett ansvar att servera vegansk kost. Det är särskilt viktigt att detta sker just i skolan eftersom barnen tidigt behöver få lära sig att äta på ett hälsosamt och framförallt hållbart sätt”, skriver Anna Velander Gisslén.
St Petri gymnasium i Malmö har tagit ett initiativ för att minska matsvinnet. Man har tagit bort matavfallspåsarna från matbespisningen och det har lett till att matsvinnet minskat från omkring 40 till 3 kilo per dag. Men bland eleverna råder delade meningar om initiativet – vissa till och med gömmer mat i smyg.
Livsmedelsverkets rådgivare Ylva Sjögren Bolin besökte Aktuellt och redogjorde för myndighetens syn på att allt fler elever vill ha specialkost i skolan.
Kräsna barn och föräldrar? Eller motiverade krav för medicinska behov? Fler kräver specialkost i skolan, men skolköken tvingas nu dra i handbromsen för att minska mängden. Det är dyrt, krångligt och riskfyllt. Alltfler kommuner kräver nu därför intyg från sjukvården.
Matsvinnet i grundskolorna har olika vikt beroende på var man bor. I vissa kommuner görs inga kontroller alls medan andra räknar ut hur många gram varje elev skrapar från tallriken, det visar en enkätundersökning som SVT Nyheter Västerbotten gjort.
Umeå kommun arbetar aktivt med att få barn och unga att inte slänga så mycket mat. Ändå slängs nära ett ton mat från de kommunala grundskolorna i Umeå – varje dag.