På Aranäsgymnasiet i Kungsbacka lyckades man efter en satsning halvera sitt matsvinn på ett halvår. "Vi måste göra eleverna medvetna om att de som de inte äter upp och skrapar av, det är pengar", säger kökschefen.
Två skolkök i Stockholm har förbjudits att hantera och laga mat till barn med allergier. I flera fall har slarv med allergikost fått allvarliga konsekvenser.
Plocka bort ketchupen från skolmatsalen när det serveras pasta med köttfärssås. Det uppmanar kocken Jonny Lindroos från Värnamo i ett medborgarförslag, skriver Värnamo nyheter.
Glutenfritt, laktosfritt, svenskt kött och kanske helst ekologiskt? De mattrender som kommer och går i samhället märks i kraven på specialkost som skolmatsköken får ta emot. Skolmatsansvariga vittnar om att kraven har skjutit i höjden på senare år. (webb-radio)
På Skogsbackens förskola i Svenshögen har kocken Mona Utsten en mindre arbetsstyrka till sitt förfogande – med betoning på mindre.Varje dag får hon nämligen hjälp av sina minimästerkockar.
Trevlig attityd, rena bord och röda stolar. Det var några av önskemålen från eleverna när politiker besökte Gunnesboskolan som en del av en skolmatsturné.
Offentliga verksamheter måste ställa krav på att de livsmedel de upphandlar är producerade enligt samma regelverk som gäller för det svenska lantbruket. Det skriver Tobias Baudin och Lisa Bengtsson, fackförbundet Kommunal.