Allt fler elever kräver särskilda dieter och specialkost på Sundsvalls skolor. Nu kräver skolorna intyg från föräldrar, dietister eller läkare för alla som vill äta specialkost. – Det skulle bli ohållbart om alla fick göra sin egen meny, säger Anki Hultqvist, husmor på Hedbergska skolan.
95 procent av Sveriges grundskolor tillämpar pedagogisk lunch. Men i 40 procent av dem går det max en lärare per 25 elever i matsalen. Lunchen serveras dessutom ofta för tidigt och är sällan näringsriktig. Det visar en ny rapport.
Många elever får sin skollunch serverad redan före kl 11.00, och har mindre än 25 minuter på sig att äta maten. Det visar en ny rapport från SkolmatSverige.
Det är centrum för epidemiologi och samhällsmedicin vid Stockholmslandstinget och Sveriges Kommuner och landsting som sammanställt årets data från de skolor som valt att vara med.
Att servera halalslaktat kött i skolbespisningen är inte ett brott mot skollagen. Det konstaterar Skolinspektionen. Kommunalrådet Linda Allansson Wester (M) i Svedala är nöjd med beslutet. Därmed fortsätter skolan att servera halalslaktad kyckling.
Vem ska bestämma vad som serveras i förskolor och skolor? Rimligen den som chefar i köket. Men ofta finns det politiker och tjänstemän som tror sig veta bättre, skriver Malin Siwe på ledarplats.
Skolmat som tillagas på plats och som är närodlad och ekologisk, det är trender som är på gång i Sverige just nu. "Det är stort tryck på att köpa in varor från närområdet", säger Eva Sundberg på Livsmedelsverket.
Skolverket och Livsmedelsverket satsar gemensamt på skolmåltiderna. Lunchen ska sättas på schemat och vara en del i undervisningen, är målet. - Vi vill visa på de vinster i form av bättre hälsa, studieresultat och trivsel som en bra skolmåltid ger", säger Eva Sandberg, projektledare för Livsmedelsverket.