Personuppgiftspolicy

Den 25:e maj 2018 träder EU:s nya dataskyddsförordning, GDPR i kraft. GDPR ställer högre krav på hur vi som företag behandlar dina personuppgifter och ger dig bättre möjligheter att påverka vår hantering.

Vad är personuppgifter?

Personuppgifter är uppgifter genom vilka vi direkt eller indirekt kan identifiera dig, t.ex. ditt namn, din e-post eller ditt telefonnummer.

Vad är en behandling av personuppgifter?

Allt vi gör med dina personuppgifter räknas enligt tillämpliga lagar som behandlingar, exempelvis insamling, registrering, lagring, bearbetning och radering.

Vilka personuppgifter hanterar vi?

Skolporten hanterar olika personuppgifter beroende på vilka av våra tjänster du använder.  Exempel på sådana personuppgifter är e-post, adress och telefonnummer.

Vad används uppgifterna till?

För att vi ska få behandla dina personuppgifter måste vi ha stöd i lag, så kallad rättslig grund.

De behandlingar av personuppgifter som vi utför, stöder vi på följande rättsliga grunder:

  1. Behandlingen av dina personuppgifter är nödvändig för att ingå eller fullgöra ett avtal med dig.
  2. Behandlingen av dina personuppgifter är nödvändig för att vi ska kunna fullgöra en rättslig förpliktelse, t.ex. att spara personuppgifter för bokföringsändamål.
  3. Vi bedömer, efter en så kallad intresseavvägning, att våra intressen av att få behandla dina personuppgifter väger tyngre än din rätt till integritetsskydd.
  4. Du har givit ditt uttryckliga samtycke till behandlingen, t.ex. om du anmäler dig till ett av våra nyhetsbrev. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Viktigt att notera är att om du återkallar ditt samtycke, kanske vi inte kan fortsätta att tillhandahålla dina tjänster på samma sätt som tidigare.

För att vi ska kunna tillhandahålla våra tjänster och produkter till dig behöver vi behandla och hantera dina personuppgifter. Nedan följer exempel på i vilka tjänster vi behandlar personuppgifter och med vilken rättslig grund vi gör detta.

Prenumeration på nyhetsbrev

Vi behandlar dina personuppgifter om du är prenumerant på våra nyhetsbrev. Om du är prenumerant idag, kan du själv se vilka personuppgifter vi har om dig och ändra dem genom att uppdatera din prenumeration här.

Rättslig grund: Samtycke och Berättigat intresse

Skolporten har gett ut digitala nyhetsbrev med skolrelaterade nyheter och forskning under många år. Vi har lång relation med våra prenumeranter och våra nyhetsbrev riktar oss till dig i din yrkesroll.

Om du påbörjar eller uppdaterar en prenumeration på vår webbsida, lämnar du samtidigt samtycke till att vi lagrar dina personuppgifter. Om du redan är prenumerant gör vi avvägningen att vårt berättigade intresse för behandling av personuppgifter väger tyngre än skyddet för den enskilde prenumerantens personliga integritet. I alla våra nyhetsbrev kan du avregistrera dig genom en länk längst ner i brevet.

Deltagande på konferens

Om du ska delta på någon av våra konferenser behandlar vi dina personuppgifter för att vi ska kunna fullgöra våra åtaganden gentemot dig som deltagare. Vi behöver även behandla dina personuppgifter för att kunna fakturera dig enligt avtalet. När du anmäler som deltagare på en av våra konferenser får du frågan om du behöver specialkost. Denna uppgift räknas som en känslig personuppgift.

Rättslig grund: Avtal och Rättslig förpliktelse

Prenumeration på Magasin Skolporten

Vi behandlar dina personuppgifter om du är prenumerant på Magasin Skolporten. Uppgifterna behandlas för att vi ska kunna fullgöra våra åtaganden enligt avtal med dig. Vi behöver även behandla dina personuppgifter för att kunna fakturera dig enligt avtalet och behandlar dina personuppgifter enligt bokföringslagen.

Rättslig grund: Avtal och Rättslig förpliktelse

Webbkursen Rättssäker betygssättning

Om du går webbkursen Rättssäker betygssättning behandlar vi dina personuppgifter  för att vi ska kunna fullgöra våra åtaganden enligt avtal med dig som deltagare. Vi behöver även behandla dina personuppgifter för att kunna fakturera dig enligt avtalet och behandlar dina personuppgifter enligt bokföringslagen.

Rättslig grund: Avtal och Rättslig förpliktelse

Annonsering

Vi behandlar dina personuppgifter om du är kontaktperson hos en kund som har köpt annonsering i våra kanaler. Uppgifterna behandlas för att vi ska kunna fullgöra våra åtaganden enligt avtal med dig som kund. Vi behöver även behandla dina personuppgifter för att kunna fakturera dig enligt avtalet och behandlar dina personuppgifter enligt bokföringslagen.

Vi behandlar även dina personuppgifter om du har visat intresse för eller är kontaktperson hos ett företag som visat intresse för att annonsera i våra kanaler.

Rättslig grund: Avtal och Berättigat intresse

Vår avvägning att vårt berättigade intresse att kontaka dig i samband med visat intresse av att annonsera i våra kanaler väger tyngre än skyddet för den personliga integriteten.

Köp i vår webbshop

Om du gör köp i vår webbshop lämnar du personuppgifter till oss som vi behandlar. Uppgifterna behandlas för att vi ska kunna fullgöra våra åtaganden enligt avtal med dig som kund. Vi behöver även behandla dina personuppgifter för att kunna fakturera dig enligt avtalet och behandlar dina personuppgifter enligt bokföringslagen.

Rättslig grund: Avtal och Rättslig förpliktelse

Publicering på webbplats och i nyhetsbrev

För Skolporten.se samt för nyhetsbreven “Dagsbrevet”, “Förskolebrevet”, “Grundskolebrevet”, “Gymnasiebrevet”, “Specialpedagogik” och “Veckobrevet” finns utgivningsbevis. Ett utgivningsbevis innebär att man gör undantag från reglerna om personuppgiftsbehandling om det är nödvändigt för att upprätthålla rätten till yttrandefrihet.

Du kan läsa mer om utgivningsbevis här.

Rättslig grund: Utgivningsbevis

Direktmarknadsföring & utveckling av tjänster

Vi behandlar personuppgifter för att kunna marknadsföra våra produkter och tjänster direkt till dig. För att vi ska kunna göra detta använder vi dina personuppgifter (t.ex. den yrkesprofil som uppgavs när du registrerade dig för ett nyhetsbrev) så att vi kan ta fram erbjudanden som är relevanta för just dig och dina behov. Om du inte vill ta emot direktmarknadsföring kan du alltid avregistrera dig direkt i utskicket eller meddela oss detta via info@skolporten.se.

För att bli bättre på att förstå våra kunders behov kan vi komma att sammanställa statistik. Vi behandlar också personuppgifter för att förbättra och utveckla våra erbjudanden till dig samt för att utveckla våra interna processer.

Rättslig grund: Berättigat intresse och samtycke

Vårt berättigade intresse för behandling av personuppgifter för direktmarknadsföring är att vi ska kunna marknadsföra nya eller befintliga tjänster. Vårt mål är att enbart skicka information om produkter och tjänster som ligger inom ramen för din yrkesroll och som vi tror är relevant och förhoppningsvis intressant för dig. Vi kommer aldrig att skicka information till dig om du valt att tacka nej till marknadsföring. Vårt berättigade intresse för statistisk behandling är att vi behöver ha ett systematiskt arbete med att utveckla våra tjänster och produkter för att långsiktigt kunna tillgodose befintliga kunders och marknadens behov av utveckling. I de fall vi genomför enkätundersökningar och liknande kommer vi att separat hämta in ett samtycke från dig.

Enligt beaktandesatserna till Dataskyddsförordningen, artikel 47, kan behandling av personuppgifter för direktmarknadsföring betraktas som ett berättigat intresse.

Hur vi samlar in personuppgifter

Vi samlar främst in personuppgifter i samband med att du köper en av våra tjänster eller prenumererar på våra nyhetsbrev, antingen via vår webbsida eller genom att du lämnar dem till oss muntligen i telefon.  Vi får även in personuppgifter via exempelvis e-post eller om du väljer att svara på en kund- eller enkätundersökning.

Personuppgifter samlas också in via våra samarbetspartners, såsom Pressdata som sköter vårt prenumerationsregister på magasin Skolporten. Vi samlar in uppgifter genom att våra webbsidor använder cookies som samlar in information från din webbläsare för att ge dig en så bra användarupplevelse som möjligt. Vi samlar också in besöksstatistik i våra digitala kanaler.

Så länge sparas uppgifterna

Eftersom de uppgifter som vi behandlar har samlats in för olika syften, sparas de också under olika lång tid. Huvudregeln är att vi sparar personuppgifterna så länge vi behöver dem för att uppfylla avtal och leverera de tjänster du har beställt. När ett avtal upphör raderar eller pseudonymiserar vi personuppgifterna i de system som används för att stödja avtalsförhållandet. Däremot kan personuppgifter ligga kvar i andra system, t.ex. fakturasystemet, eftersom vi där behöver spara dem längre för att kunna uppfylla bokföringslagens krav.  Vi gallrar personuppgifter kontinuerligt.

Till vem lämnas uppgifterna ut?

I vissa situationer delar vi dina personuppgifter med andra. Nedan beskriver vi när och varför vi gör detta. Vi lämnar enbart ut uppgifter om det krävs för att utföra den behandling av personuppgifter som vi behöver för att tillhandahålla våra tjänster och uppfylla avtal med våra kunder. Vi säljer aldrig dina personuppgifter vidare till andra.

Leverantörer och andra personuppgiftsbiträden som behandlar personuppgifter för vår räkning.

Vi anlitar flera olika leverantörer och andra personuppgiftsbiträden för att vi ska kunna tillhandahålla och utveckla våra produkter och tjänster, exempelvis vid utskick av digitala nyhetsbrev, distribution av det tryckta magasinet Skolporten och vid anmälan av deltagande på konferens. Andra exempel är när vi använder oss av leverantörer för fakturering, datalagring och kundhantering.

När vi använder oss av leverantörer som behandlar personuppgifter för vår räkning, tecknar vi alltid personuppgiftsbiträdesavtal med leverantören eller säkerställer att de uppfyller internationella säkerhetsstandarder godkända av EU.  Personuppgiftsbiträdesavtalen anger att leverantören (personuppgiftsbiträdet) endast får behandla personuppgifter för ändamål som vi bestämmer och på särskilda instruktioner från oss. Våra leverantörer får alltså inte göra någonting med dina personuppgifter som vi inte uttryckligen talat om för dem att de ska göra. Vi ställer även krav på att leverantörens hantering av personuppgifter ska vara säker och korrekt.

Överföring till leverantörer i tredje land

Ibland behöver vi överföra dina personuppgifter till leverantörer som har hela eller delar av sin verksamhet utanför EU/EES, så kallat ”tredje land”. Vi ser alltid till att leverantören förbinder sig att följa de bestämmelser som EU-kommissionen har godkänt beträffande skydd för den personliga integriteten. Om du vill läsa mer om överföring till tredje land, finns det bra information på Datainspektionens hemsida.

Dina rättigheter

Du har rätt att få information om hur vi behandlar dina personuppgifter. Sådan information får du i denna policy. Om du har ytterligare frågor om vår behandling av personuppgifter, är du välkommen att kontakta oss. Du finner kontaktuppgifter längst ner i policyn.

Utöver rätt till information, har du även andra rättigheter i relation till dina personuppgifter. Du kan t.ex. påverka vår behandling genom att begära utdrag, rättelse, radering och begränsning. Du har även rätt att invända mot viss behandling som vi utför samt begära ut dina personuppgifter eller begära att de flyttas.

Du kan läsa mer om respektive rättighet här.

Om du anser att vi behandlar dina personuppgifter i strid med gällande integritetsskyddsregler bör du anmäla detta till oss så fort som möjligt. Du kan även vända dig direkt till Datainspektionen och lämna in ditt klagomål.

Om du har lidit skada på grund av att dina personuppgifter har behandlats i strid med gällande integritetsskyddsregler kan du ha rätt till skadestånd. I sådana fall kan du, efter en skriftlig begäran, begära skadestånd från oss eller väcka skadeståndstalan i domstol.

Personuppgiftsansvarig

Skolporten AB är personuppgiftsansvarig och ansvarar för de personuppgifter som behandlas under varumärket Skolporten. Vi bestämmer för vilka ändamål behandlingen sker och hur den går till. Vi bestämmer även hur personuppgifter behandlas när vi använder oss av underleverantörer.

Kontakta oss:  info@skolporten.se
Telefon: 08-5622 68 00

Sidan publicerades 2018-05-16 08:53 av Hedda Lovén


Konferenser
In memoriam
Skolportens grundare och vd har gått bort

Skolportens grundare och vd har gått bort

Per Reinolf, grundare och vd för Skolporten, har gått bort efter en kortare tids sjukdom. ”Det är med stor sorg som vi idag har mottagit beskedet att Per har gått bort. Att driva Skolporten var en viktig del av hans liv och han var en mycket omtyckt chef”, säger vice vd Birgitta Hartzell.

Läs mer
Aktuella chefstjänster
Fler platsannonser
Missade du?
Tema: Arbetsmiljö

Tema: Arbetsmiljö

Missade du vårt temabrev om arbetsmiljö? Här kan du läsa ikapp!

Till temabrevet
Nyhetskategorier
SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Mobbning
  Nytt nr ute nu!

Tema: Mobbning

Skolorna är bra på att åtgärda synliga kränkningar, men desto sämre på att förebygga dem, menar forskarna. Intervju: Möt Bim Riddersporre, ton­givande forskare inom ledar­skap och förskola

Läs mer och prenumerera här!
Aktuella arbetsgivare
Ny fokussida
Lön & Karriär
  Illustration av Malin Koort

Lön & Karriär

Ta del av det senaste inom lönestatistik, arbetsmiljö, organisation och arbetslag, karriärtjänster och mycket mer.

Till Lön & Karriär
Mest läst senaste veckan

Rektorerna: Större effekt med ordningsregler

Ordningsregler har större betydelse för elevers trygghet och studiero i skolan än vad disciplinära åtgärder har. Det anser rektorerna i en ny kartläggning som Skolverket har gjort.

Ordningsregler och disciplinära åtgärder

Denna rapport redovisar resultaten från Skolverkets kartläggning av hur skolor använder ordningsregler och disciplinära åtgärder. Med resultaten som grund lämnar vi även förslag till åtgärder som kan främja trygghet och studiero. (pdf)

De går mot strömmen för en bättre arbetsmiljö

Det finns kommuner som går mot strömmen, där lärarna tycker att arbetsbördan är rimlig och där god arbetsmiljö står i centrum. Vilhelmina är en av dem.

”Fel råd ges i ny rapport om barn med adhd”

En ny rapport från Specialpedagogiska skolmyndigheten sprider en felaktig bild av adhd. Att lägga så stor vikt vid minskning av störande beteenden och så lite fokus på hur skolan kan stötta dessa barn ligger inte alls i linje med aktuell forskning, skriver 40 forskare, psykologer, pedagoger med flera som alla arbetar med individer med adhd.

Efter Skolinspektionens granskning: ”Lärare mår dåligt”

Under hösten granskar Skolinspektionen betygssättningen på ett antal utvalda skolor.  Nu reagerar facket kraftigt på genomförandet och ser granskningen som ett arbetsmiljöproblem för lärare.

Fortbildning

Lärare i svenska som andraspråk har ett brett undervisningsområde. Utöver läroplanens innehåll ska läraren även kunna sätta sig in i de flerspråkiga elevernas olika förmågor till inlärning av svenska språket. Under två dagar behandlar konferensen den senaste forskningen i undervisningsämnet men även praktiska exempel presenteras.

Läs mer och boka plats