Dela:

Personuppgiftspolicy

Den 25:e maj 2018 trädde EU:s dataskyddsförordning, GDPR i kraft. GDPR ställer högre krav på hur vi som företag behandlar dina personuppgifter och ger dig bättre möjligheter att påverka vår hantering. Läs om personuppgifter och hur vi hanterar dem här. 

Vad är personuppgifter?

Personuppgifter är uppgifter genom vilka vi direkt eller indirekt kan identifiera dig, t.ex. ditt namn, din e-post eller ditt telefonnummer.

Vad är en behandling av personuppgifter?

Allt vi gör med dina personuppgifter räknas enligt tillämpliga lagar som behandlingar, exempelvis insamling, registrering, lagring, bearbetning och radering.

Vilka personuppgifter hanterar vi?

Skolporten hanterar olika personuppgifter beroende på vilka av våra tjänster du använder.  Exempel på sådana personuppgifter är e-post, adress och telefonnummer. När du köper en digital kurs av Skolporten samlar vi in ditt namn, ditt telefonnummer, din e-postadress, din adress eller din arbetsgivares adress och kontaktuppgifter.

Vad används uppgifterna till?

För att vi ska få behandla dina personuppgifter måste vi ha stöd i lag, så kallad rättslig grund.

De behandlingar av personuppgifter som vi utför, stöder vi på följande rättsliga grunder:

  1. Behandlingen av dina personuppgifter är nödvändig för att ingå eller fullgöra ett avtal med dig.
  2. Behandlingen av dina personuppgifter är nödvändig för att vi ska kunna fullgöra en rättslig förpliktelse, t.ex. att spara personuppgifter för bokföringsändamål.
  3. Vi bedömer, efter en så kallad intresseavvägning, att våra intressen av att få behandla dina personuppgifter väger tyngre än din rätt till integritetsskydd.
  4. Du har givit ditt uttryckliga samtycke till behandlingen, t.ex. om du anmäler dig till ett av våra nyhetsbrev. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Viktigt att notera är att om du återkallar ditt samtycke, kanske vi inte kan fortsätta att tillhandahålla dina tjänster på samma sätt som tidigare.

För att vi ska kunna tillhandahålla våra tjänster och produkter till dig behöver vi behandla och hantera dina personuppgifter. Nedan följer exempel på i vilka tjänster vi behandlar personuppgifter och med vilken rättslig grund vi gör detta.

Prenumeration på nyhetsbrev

Vi behandlar dina personuppgifter om du är prenumerant på våra nyhetsbrev. Om du är prenumerant idag, kan du själv se vilka personuppgifter vi har om dig och ändra dem genom att uppdatera din prenumeration här.

Rättslig grund: Samtycke och Berättigat intresse

Skolporten har gett ut digitala nyhetsbrev med skolrelaterade nyheter och forskning under många år. Vi har lång relation med våra prenumeranter och våra nyhetsbrev riktar oss till dig i din yrkesroll.

Om du påbörjar eller uppdaterar en prenumeration på vår webbsida, lämnar du samtidigt samtycke till att vi lagrar dina personuppgifter. Om du redan är prenumerant gör vi avvägningen att vårt berättigade intresse för behandling av personuppgifter väger tyngre än skyddet för den enskilde prenumerantens personliga integritet. I alla våra nyhetsbrev kan du avregistrera dig genom en länk längst ner i brevet.

Deltagande på konferens

Om du ska delta på någon av våra konferenser behandlar vi dina personuppgifter för att vi ska kunna fullgöra våra åtaganden gentemot dig som deltagare. Vi behöver även behandla dina personuppgifter för att kunna fakturera dig enligt avtalet. När du anmäler som deltagare på en av våra konferenser får du frågan om du behöver specialkost. Denna uppgift räknas som en känslig personuppgift.

Rättslig grund: Avtal och Rättslig förpliktelse

Prenumeration på Magasin Skolporten

Vi behandlar dina personuppgifter om du är prenumerant på Magasin Skolporten. Uppgifterna behandlas för att vi ska kunna fullgöra våra åtaganden enligt avtal med dig. Vi behöver även behandla dina personuppgifter för att kunna fakturera dig enligt avtalet och behandlar dina personuppgifter enligt bokföringslagen.

Rättslig grund: Avtal och Rättslig förpliktelse

Digitala kurser

Om du går någon digital kurs hos oss så behandlar vi dina personuppgifter för att vi ska kunna fullgöra våra åtaganden enligt avtal med dig som kund och kursdeltagare. Vi behöver även behandla dina personuppgifter för att kunna fakturera dig enligt avtalet och behandlar dina personuppgifter enligt bokföringslagen.

Rättslig grund: Avtal och Rättslig förpliktelse

Annonsering

Vi behandlar dina personuppgifter om du är kontaktperson hos en kund som har köpt annonsering i våra kanaler. Uppgifterna behandlas för att vi ska kunna fullgöra våra åtaganden enligt avtal med dig som kund. Vi behöver även behandla dina personuppgifter för att kunna fakturera dig enligt avtalet och behandlar dina personuppgifter enligt bokföringslagen.

Vi behandlar även dina personuppgifter om du har visat intresse för eller är kontaktperson hos ett företag som visat intresse för att annonsera i våra kanaler.

Rättslig grund: Avtal och Berättigat intresse

Vår avvägning att vårt berättigade intresse att kontaka dig i samband med visat intresse av att annonsera i våra kanaler väger tyngre än skyddet för den personliga integriteten.

Köp i vår webbshop

Om du gör köp i vår webbshop lämnar du personuppgifter till oss som vi behandlar. Uppgifterna behandlas för att vi ska kunna fullgöra våra åtaganden enligt avtal med dig som kund. Vi behöver även behandla dina personuppgifter för att kunna fakturera dig enligt avtalet och behandlar dina personuppgifter enligt bokföringslagen.

Rättslig grund: Avtal och Rättslig förpliktelse

Publicering på webbplats och i nyhetsbrev

För Skolporten.se samt för nyhetsbreven “Dagsbrevet”, “Förskolebrevet”, “Grundskolebrevet”, “Gymnasiebrevet”, “Specialpedagogik” och “Veckobrevet” finns utgivningsbevis. Ett utgivningsbevis innebär att man gör undantag från reglerna om personuppgiftsbehandling om det är nödvändigt för att upprätthålla rätten till yttrandefrihet.

Du kan läsa mer om utgivningsbevis här.

Rättslig grund: Utgivningsbevis

Direktmarknadsföring & utveckling av tjänster

Vi behandlar personuppgifter för att kunna marknadsföra våra produkter och tjänster direkt till dig. För att vi ska kunna göra detta använder vi dina personuppgifter (t.ex. den yrkesprofil som uppgavs när du registrerade dig för ett nyhetsbrev) så att vi kan ta fram erbjudanden som är relevanta för just dig och dina behov. Om du inte vill ta emot direktmarknadsföring kan du alltid avregistrera dig direkt i utskicket eller meddela oss detta via info@skolporten.se.

För att bli bättre på att förstå våra kunders behov kan vi komma att sammanställa statistik. Vi behandlar också personuppgifter för att förbättra och utveckla våra erbjudanden till dig samt för att utveckla våra interna processer.

Rättslig grund: Berättigat intresse och samtycke

Vårt berättigade intresse för behandling av personuppgifter för direktmarknadsföring är att vi ska kunna marknadsföra nya eller befintliga tjänster. Vårt mål är att enbart skicka information om produkter och tjänster som ligger inom ramen för din yrkesroll och som vi tror är relevant och förhoppningsvis intressant för dig. Vi kommer aldrig att skicka information till dig om du valt att tacka nej till marknadsföring. Vårt berättigade intresse för statistisk behandling är att vi behöver ha ett systematiskt arbete med att utveckla våra tjänster och produkter för att långsiktigt kunna tillgodose befintliga kunders och marknadens behov av utveckling. I de fall vi genomför enkätundersökningar och liknande kommer vi att separat hämta in ett samtycke från dig.

Enligt beaktandesatserna till Dataskyddsförordningen, artikel 47, kan behandling av personuppgifter för direktmarknadsföring betraktas som ett berättigat intresse.

Hur vi samlar in personuppgifter

Vi samlar främst in personuppgifter i samband med att du köper en av våra tjänster eller prenumererar på våra nyhetsbrev, antingen via vår webbsida eller genom att du lämnar dem till oss muntligen i telefon.  Vi får även in personuppgifter via exempelvis e-post eller om du väljer att svara på en kund- eller enkätundersökning.

Personuppgifter samlas också in via våra samarbetspartners, såsom Pressdata som sköter vårt prenumerationsregister på magasin Skolporten. Vi samlar in uppgifter genom att våra webbsidor använder cookies som samlar in information från din webbläsare för att ge dig en så bra användarupplevelse som möjligt. Vi samlar också in besöksstatistik i våra digitala kanaler.

Så länge sparas uppgifterna

Eftersom de uppgifter som vi behandlar har samlats in för olika syften, sparas de också under olika lång tid. Huvudregeln är att vi sparar personuppgifterna så länge vi behöver dem för att uppfylla avtal och leverera de tjänster du har beställt. När ett avtal upphör raderar eller pseudonymiserar vi personuppgifterna i de system som används för att stödja avtalsförhållandet. Däremot kan personuppgifter ligga kvar i andra system, t.ex. fakturasystemet, eftersom vi där behöver spara dem längre för att kunna uppfylla bokföringslagens krav.  Vi gallrar personuppgifter kontinuerligt.

Till vem lämnas uppgifterna ut?

I vissa situationer delar vi dina personuppgifter med andra. Nedan beskriver vi när och varför vi gör detta. Vi lämnar enbart ut uppgifter om det krävs för att utföra den behandling av personuppgifter som vi behöver för att tillhandahålla våra tjänster och uppfylla avtal med våra kunder. Vi säljer aldrig dina personuppgifter vidare till andra.

Leverantörer och andra personuppgiftsbiträden som behandlar personuppgifter för vår räkning

Vi anlitar flera olika leverantörer och andra personuppgiftsbiträden för att vi ska kunna tillhandahålla och utveckla våra produkter och tjänster, exempelvis vid utskick av digitala nyhetsbrev, distribution av det tryckta magasinet Skolporten och vid anmälan av deltagande på konferens. Andra exempel är när vi använder oss av leverantörer för fakturering, datalagring och kundhantering.

När vi använder oss av leverantörer som behandlar personuppgifter för vår räkning, tecknar vi alltid personuppgiftsbiträdesavtal med leverantören eller säkerställer att de uppfyller internationella säkerhetsstandarder godkända av EU.

Personuppgiftsbiträdesavtalen anger att leverantören (personuppgiftsbiträdet) endast får behandla personuppgifter för ändamål som vi bestämmer och på särskilda instruktioner från oss. Våra leverantörer får alltså inte göra någonting med dina personuppgifter som vi inte uttryckligen talat om för dem att de ska göra. Vi ställer även krav på att leverantörens hantering av personuppgifter ska vara säker och korrekt.

Överföring till leverantörer i tredje land

Ibland behöver vi överföra dina personuppgifter till leverantörer som har hela eller delar av sin verksamhet utanför EU/EES, så kallat ”tredje land”. Vi ser alltid till att leverantören förbinder sig att följa de bestämmelser som EU-kommissionen har godkänt beträffande skydd för den personliga integriteten. Om du vill läsa mer om överföring till tredje land, finns det bra information på Integritetsskyddsmyndighetens hemsida.

Dina rättigheter

Du har rätt att få information om hur vi behandlar dina personuppgifter. Sådan information får du i denna policy. Om du har ytterligare frågor om vår behandling av personuppgifter, är du välkommen att kontakta oss. Du finner kontaktuppgifter längst ner i policyn.

Utöver rätt till information, har du även andra rättigheter i relation till dina personuppgifter. Du kan t.ex. påverka vår behandling genom att begära utdrag, rättelse, radering och begränsning. Du har även rätt att invända mot viss behandling som vi utför samt begära ut dina personuppgifter eller begära att de flyttas.

Du kan läsa mer om respektive rättighet här.

Om du anser att vi behandlar dina personuppgifter i strid med gällande integritetsskyddsregler bör du anmäla detta till oss så fort som möjligt. Du kan även vända dig direkt till Datainspektionen och lämna in ditt klagomål.

Om du har lidit skada på grund av att dina personuppgifter har behandlats i strid med gällande integritetsskyddsregler kan du ha rätt till skadestånd. I sådana fall kan du, efter en skriftlig begäran, begära skadestånd från oss eller väcka skadeståndstalan i domstol.

Personuppgiftsansvarig

Skolporten AB är personuppgiftsansvarig och ansvarar för de personuppgifter som behandlas under varumärket Skolporten. Vi bestämmer för vilka ändamål behandlingen sker och hur den går till. Vi bestämmer även hur personuppgifter behandlas när vi använder oss av underleverantörer.

Kontakta oss:  info@skolporten.se
Telefon: 08-5622 68 00

Sidan publicerades 2018-05-16 08:53 av Frida Rytterström
Sidan uppdaterades 2022-10-28 14:44 av Frida Rytterström


Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Elevhälsa
  Skolportens magasin nr 5/2022.

TEMA: Elevhälsa

INTERVJU: Daniel Willingham, kognitionsforskare och amerikansk professor i psykologi, vill skapa en bättre skola för eleverna via vetenskapliga rön om inlärning och minne till lärare. TEMA: Elevhälsa. Svenska elever mår allt sämre. Samtidigt har likvärdigheten inom elevhälsan minskat. Hur kan skolan arbeta mer förebyggande och främjande med de ungas psykiska hälsa?

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Utmana genusmönstren i idrott och hälsa!
  Inga Oliynyk

Utmana genusmönstren i idrott och hälsa!

Läs vår intervju med Inga Oliynyk, lärare i idrott och hälsa och doktor i pedagogik, som ska föreläsa på Skolportens konferens Idrott och hälsa i låg- och mellanstadiet. Hon kommer att tala om hur man kan utmana genusmönstren i idrott och hälsa.

Läs mer och boka din plats!
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Namn och Nytt
Åke Svensson blir ny utbildningschef i Svalövs kommun

Åke Svensson har varit tf utbildningschef sedan 18:e maj och har bland ett stort antal sökande blivit utvald att leda utbildningssektorn i framtiden.

Sista förbundsmötet – så ser ledningen ut i nya Sveriges Lärare

Det nya fackförbundet för Sveriges lärare tar form. Här är personerna som ska leda det nya förbundet.

Charlotta Blom blir ny chef för UNGA Musik i Syd

Charlotta Blom blir ny chef för UNGA Musik i Syd. Charlotta kommer närmast från tjänsten som VD för Ystads teater och tillträder sin tjänst 1 mars 2023.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Utmärkelser

Nu är det klart – de här personerna har Nackaborna röstat fram till utmärkelsen Lära

I dag tillkännagav Nacka kommun de sex mottagarna av Lära – utmärkelsen för att uppmärksamma och hylla inspirerande pedagoger som är anställda vid Nackas förskolor eller skolor. Pristagarna har blivit framröstade av Nackaborna under hösten.

Biträdande rektor hyllar Årets lärare i fritidshem

Johanna Erlén på Talavidskolan i Jönköping blir Årets lärare i fritidshem. ”Vi är så stolta och det var självklart att nominera henne”, säger biträdande rektor Malin Axelsson.

Årets lärare i fritidshem korad

Johanna Erlén på Talavidskolan i Jönköping har utsetts till Årets lärare i fritidshem 2022. Priset delades ut på Fritidshemmens rikskonferen. Tanken med utmärkelsen är att uppmärksamma och lyfta fram fritidshemsverksamhet med hög kvalitet.

Läs fler
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Nyhetskategorier