Projekt över landsgränser flyttar elevers inre gränser
Sponsrat innehåll

Att hitta sätt att minska koloxidutsläppen var bara ett av syftena med Nacka Gymnasiums utbyte med skolor i Danmark, på Island och i Estland. Elevernas samarbete med ungdomar från andra länder gjorde också att de växte som individer.
Eleverna och lärarna ville hitta nya sätt att minimera koloxidutsläppen i skolorna och deras närområde. Men syftet var större än så. Det handlade också om att förbättra språkkunskaper och få ett kulturellt utbyte.
– Förutom att delta i undervisningen hos värdskolorna, besöka lokala kraftanläggningar, studera gröna stadsdelar och genomföra gemensamma experiment fick eleverna också vara en del av vardagen i ett grannland. De bodde hos värdfamiljer, fick nya vänner och därmed större förståelse för omvärlden. Man kan säga att syftet ytterst var att få bättre framtida samhällsmedborgare, berättar Silvije Cvijetic, lärare och koordinator för projektet.
Samarbetet gav nya erfarenheter och ökat självförtroende
Varje utbyte har utvecklat olika kompetenser hos eleverna, till exempel problemlösning, ökade färdigheter inom IT, matematik, ledarskap och kreativitet. En av de viktigaste aspekterna med utbytena var att försöka utmana elevernas personliga gränser.
– När de under kort tid måste samarbeta och samverka med ungdomar från andra kulturer växer de som människor. Det ger nya erfarenheter och insikter som man inte kan lära sig av en skolbok, fortsätter Silvije Cvijetic.
”Det ger nya erfarenheter och insikter som man inte kan lära sig av en skolbok.”
Silvije Cvijetic, lärare och koordinator för projektet
I första hand är ett utbyte över landsgränserna till för att elever ska utvecklas i så hög utsträckning som möjligt. Den viktigaste kunskapen har inte med det teoretiska att göra. Genom att få nya erfarenheter ökade självförtroendet hos ungdomarna som växte som individer.
– Dessutom ledde projektet till ett fördjupat samarbete mellan olika lärare. Vi har kunnat vidareutveckla och anpassa de pedagogiska metoderna, särskilt inom vetenskaplig undersökningsmetodik. Vi har också delat med oss av olika laborativa arbetssätt, inte minst i de naturvetenskapliga ämnena, säger Silvije Cvijetic.
Han rekommenderar alla som funderar på ett sådant här projekt att inte låta det stanna vid tanken utan att också göra verklighet av det.
– Börja med att försöka hitta samarbetspartners i andra länder, utse en koordinator i varje land och se till att integrera projektet i undervisningen i flera ämnen. Då är ni fler som hjälps åt.
FAKTA
Om projektet
Fyra skolor genomförde ett utbytesprojekt för totalt 108 studenter och 12 lärare på naturvetenskapliga programmet. Förutom Nacka gymnasium deltog skolor från Danmark, Estland och Island. Projektet som startade 2015 pågick under ett år och finansierades av Nordplus junior med 54 060 euro.
Vem kan söka finansiering för internationella projekt?
För-, grund- och gymnasieskolor inklusive särskolan och specialskolan.
Var hittar jag mer information?
På Universitets- och högskolerådets webbplats Utbyten.se finns information om vilka program som finns att söka och hur en ansökan går till.
Sponsrat innehåll
Sidan publicerades 2019-11-04 14:42 av Ebba Reinolf