Hoppa till sidinnehåll

Skolportens magasin

Skolportens magasin

Prenumerera på Skolportens magasin!

Skolportens magasin är ett oberoende populärvetenskapligt magasin med fokus på forskning och utveckling i förskolan och skolan. Magasinet innehåller allt från reportage, artiklar och krönikor till aktuell forskning och knyter samman forskar- och skolvärlden i syfte att stärka skolans vetenskapliga grund. Skolporten är nominerat till Publishingpriset 2023!

2 NR PROVA-PÅ*
99 sek
*endast för nya prenumeranter.
Beställ
HELÅR (6 NR)
590 sek
Beställ
2 ÅR (12 NR)
995 sek
Beställ
STUDENTPRIS (6 NR)
149 sek
Beställ
Skolportens magasin

Skolporten nr 5/2023

Tema

Rörelse för hälsa. Hälsoeffekterna av svenska elevers stillasittande kan liknas vid en tyst pandemi. Hur kan skolan ge utrymme för mer rörelse?

Intervju

För tio år sedan skrev skolexperten Per Kornhall om hur marknadsstyrningen försatte svensk skola i fritt fall. I dag ser han hur den politiska debatten har börjat att svänga.

Ledarskap

Fokusera på skolans kärnverksamhet, råder professorn och författaren Mats Alvesson.

Reportage

I Göteborg har förskolor tillsammans med forskare undersökt hur fysikaliska fenomen i barnens vardag kan bli spännande undervisning.

Inblick

Två nya avhandlingar om sexualitet, samtycke och relationer belyser lärares svårigheter att undervisa i ämnet.

Krönika

Gymnasieläraren Karin Berg skriver om angiverilagen och barns rätt till utbildning.

Avhandlat

De senaste doktorsavhandlingarna inom utbildningsvetenskap samt lärarpanelens favoritavhandling.

Läs mer om numret här

Senaste magasinen

Läs magasinet digitalt!

Är du redan prenumerant på Skolportens tryckta forskningsmagasin får du också tillgång till hela arkivet i din smarta telefon, surfplatta och på din dator utan extra kostnad. Ladda ner appen Skolportens magasin i Google Play eller App Store, eller klicka på knappen nedan för att läsa på din dator!
PS. Du behöver aktivera ditt konto först, det kan du göra här!

Du hittar också ett urval av artiklarna från Skolportens magasin under respektive nummer.

Lärarpanelens favorit: Nyanländas tillträde till språket begränsas

16 maj
Nyanlända får inte tillträde till sammanhang där de kan utveckla sina kunskaper i svenska, något som är ett större hinder för dem än bristande språkkunskaper. Det visar Andreas Nuottaniemis avhandling, som nu har valts till Lärarpanelens favorit.

INFORMATION OM MAGASINET

Kundtjänst: prenumeration@preno.se,  08–522 531 22

 • Du kan teckna en prenumeration här: Skolporten.preno.se.

  Du kan även kontakta kundtjänst:
  Mejladress: prenumeration@preno.se
  Telefon: 08–522 531 22
  Öppettider: Måndag-torsdag: 9-17, lunchstängt 12-13
  Fredagar 9-16, lunchstängt 12-13

 • Är du redan prenumerant på Skolportens tryckta forskningsmagasin får du också tillgång till e-tidningen Skolporten. Du får tillgång till hela det digitala arkivet i din smarta telefon, surfplatta och på din dator utan extra kostnad. Ladda ner appen Skolportens magasin i Google Play eller App Store. Har du frågor kring Skolportens e-tidning, problem med att logga in eller saknar ditt kundnummer så kontakta kundtjänst prenumeration@preno.se.

  Gör så här:

  För att läsa digitala Skolporten i din smarta telefon eller surfplatta, ladda ner Skolporten i App Store eller Google Play.  För att läsa i din dator, klicka här.

  Ange din e-postadress samt ett lösenord på minst 6 tecken. När du skapat ditt konto och loggat in kan du läsa Skolportens magasin både på din dator, i din smarta telefon och på din surfplatta med samma inloggningsuppgifter.

  Om du ombeds fylla i ditt kundnummer hittar du det på din senaste faktura, eller på magasinets baksida, i det övre högra hörnet

  Din mejladress och ditt lösenord som du själv väljer använder du sedan för att komma åt ditt konto.

 • Genom att paketera lösningar anpassade efter era behov hjälper vi er att kommunicera med era målgrupper. Nå lärare och ledare i hela landet genom våra kanaler! Varje nummer av magasinet har olika teman. Kontakta annonsansvarig Fredrik Sjöman, Annonssäljarna, för att få veta mer! Mejladress: fredrik.sjoman@annonssaljarna.se.Telefon: 076-005 6345. 

 • Ja, om din skolhuvudman är medlem i Ifous så har du möjlighet att få Skolportens magasin som en medlemsförmån. Kontakta medlemsansvarig Emma Kreü på Ifous för att få veta mer om dina förmåner!
  Mejladress: emma.kreu@ifous.se. Telefon: 073-513 07 36

Dela via: 

Nyhetsbrev