Sök nyheter

Ingen covid-anmälan – kan få böter

Kommunen har inte anmält några covid-fall till Arbetsmiljöverket – och kan ha brutit mot lagen. Nu blir det en fråga om vite. ”Jag hoppas att det inte har drabbat medlemmarna,” säger Lärarförbundets ordförande Marie Karlsson.

”Missvisande rubricering av SVT om Solvikskolan”

Solvikskolan följde inte waldorfskolornas läroplan och var heller inte med i deras förbund, skriver Malin Bengtsson.

Fd moderat: ”Börsbolag har inte i skolväsendet att göra”

Med börsnoterade koncerners intåg på skolmarknaden följer absoluta vinstkrav, snåriga ägarförhållanden och bristande insyn, anser docent Anne-Marie Pålsson.  

”Står KD på elevernas eller marknadens sida?”

Alla barn ska mötas av höga förväntningar och i varje klassrum ska det råda studiero. KD står dock för en annan skolpolitik. Partiet vill ha fler religiösa friskolor och säger nej till skarpa förslag för mer trygghet och studiero, skriver Anna Ekström i en replik om det fria skolvalet.

Girls asked for nudes by up to 11 boys a night, Ofsted finds

Some girls can be contacted by up to 11 boys a night asking for nude images, the schools watchdog for England says.

Schools across US brace for surge of kindergartners in fall

Districts across the country are hiring kindergarten teachers and preparing summer programs as they brace for a supersized class that will include more children who missed out on preschool and older classmates whose parents decided to wait an extra year because of the pandemic.

Children’s access to online porn fuels sexual harassment, says commissioner

Rachel de Souza warns use of websites partly to blame for normalising abuse in schools in England.

”Jag brukar säga att jag har 500 barn!”

Det är rast för klass 3C i Kista International School. Men elevassistenten Emma Bote Kobolo är där när de spelar spökboll inne i gympasalen. ”Jag är med dem hela dagarna. Jag brukar säga att jag har 500 barn!”

Högerns problem med friskolorna

PODD | Bara i Sverige ägs skattefinansierade skolor av riskkaptialbolag. Men trots att ingen är nöjd med systemet vill få politiker riva upp det. Hur blev det så?

”Akademin hotas av rädsla och dogmer”

Jag putsar på demonstrationsskylt: ”Jag håller inte med om dina slutsatser men jag är beredd att dö för din rätt att forska om vad du vill”, skriver Johanna Möllerström i en krönika.  

”Högern måste ta ansvar för friskoleskandalerna”

Hur många skandaler tål den svenska skolmarknaden? Borgerligheten måste sluta vara så ideologiskt förblindad och ta sitt ansvar att rensa upp bland avarterna, skriver Expressen på ledarplats.

”Sänk de teoretiska kraven för skolans förlorare”

Hela 87 procent av eleverna på introduktionsprogrammen i Malmö blir utan gymnasieexamen. Vi föreslår ett tvåårigt yrkesprogram som i hög grad består av praktik som lärlingar, skriver Roland Andersson och Marcus Lindbom.

Idébank ska ge bättre språkutveckling hos små barn i Katrineholm

På bildningsförvaltningen i Katrineholm är man inte nöjda med elevernas läs- och skrivkunnighet. Bland barn i första klass är det 15 procent av eleverna som inte klarar målen. Nu vill kommunen komma tillrätta med problemet med hjälp av en ny idébank.

”Solvikskolan inte värre än vanliga skolor”

Jag blir lika illa berörd av SVT-dokumentären som av diskussionen efteråt. Jag känner mig manipulerad att förfasas över något som aldrig kommer i närheten av min egen skolgångs elände. Normalskolan, skriver Lotta Lundberg i en krönika.

”Skolan måste lägga grunden för goda motionsvanor”

Barn till lågutbildade sitter mer stilla och deltar i färre idrottsaktiviteter än barn till högutbildade. Det kommer att få konsekvenser för lång tid framöver, skriver DN på ledarplats.

Skolinspektionen stänger två Al-Azharskolor i Örebro

Skolinspektionen har beslutat att stänga två skolor i Örebro som drivs av av stiftelsen Al-Azhar, efter att SÄPO bedömt att eleverna troligtvis utsätts för radikalisering och rekrytering till våldsbejakande miljöer.

Skolinspektionen efter beslutet om skolstängning

Skolinspektionen valde att stänga Al-Azharskolorna i Örebro, efter uppgifter om att barn troligtvis utsatts för radikalisering i verksamheten. I torsdagens Aktuellt svarade Skolinspektionens generaldirektör på frågor om beslutet.

Skolstängningen: 177 elever ska få ny placering

177 barn gick på de två skolor i Örebro som Skolinspektionen beslutat att stänga och nu behöver de en ny placering. Örebro kommun är redan igång med det arbetet.

”Det går att satsa på trygghet och skolan”

Slutreplik från M och KD i Stockholm om kommunalt anlitade ordningsvakter.

Fler underkändes eller hoppade av Sfi 2020

En större andel elever fick underkända betyg i Svenska för invandrare under 2020 jämfört med året innan. Det drabbade särskilt de med ingen eller kort skolbakgrund. Även avhoppen blev fler och den största förklaringen är utmaningarna med distansundervisning under pandemin.
Skolportens konferenser
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Skolporten lanserar digitala kurser med flexibel start!

Skolporten lanserar digitala kurser med flexibel start!

– Digitala handböcker med praktiska inslag. Så kan våra nya kurser enkelt beskrivas. Det säger Åsa Gustafsson, projektledare på Skolporten som nu lanserar digitala kurser i olika ämnen för skolans alla stadier.

Läs mer här
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Skolportens digitala kurser
Hur kan man använda Cirkelmodellen?
  Pär Sahlin

Hur kan man använda Cirkelmodellen?

Pär Sahlin, lärare och läromedelsförfattare, håller i Skolportens digitala kurs Cirkelmodellen - introduktion. Han går igenom grunderna för arbetssättet och visar bland annat hur han använder Cirkelmodellen i sin egen undervisning.

Skolporten
Fokussida
Betyg och bedömning

Betyg och bedömning

Betyg och bedömning väcker åsikter – håll dig uppdaterad inom ämnet med de senaste nyheterna.

Till fokussida
Skolportens konferenser
Hur ökar man motivationen att läsa matematik på yrkesprogram?
  Karolina Muhrman

Hur ökar man motivationen att läsa matematik på yrkesprogram?

Hallå där Karolina Muhrman, universitetslektor vid Linköpings universitet, som ska tala om matematikundervisning på yrkesprogram.

Läs mer
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

Intervju med den kanadensiske skolforskaren Steven Katz som gärna talar om för lärare att deras fortbildning ger klena resultat – och varför. Stort tema om komvux i förändring.

Läs mer och prenumerera här!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Namn och Nytt
Hon blir rektor för ny gymnasieskola i Enskede

Helena Timdahl-Franke heter rektorn för den blivande kommunala gymnasieskolan i Enskede. Vad skolan som hon ska vara rektor på ska heta är dock inte klart ännu.

Stefan Eriksson ny rektor på Slättgårdsskolan i Bredäng

Stefan Eriksson blir ny rektor på Slättgårdsskolan i Bredäng. Han kommer närmast från Thea privata grundskolor i Stockholm där han varit rektor de senaste sju åren.

Omstridd rektor söker ny utmaning

Efter fem år av storstädning på Älvsåkersskolan är det dags för en ny utmaning. För det är så rektor Håkan Cronelid ser sitt uppdrag. ”Jag är ingen som gillar att förvalta. Därför har jag tackat ja till jobbet som rektor i Horred”, säger han.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Studie- och yrkesvägledning

Studie- och yrkesvägledning

Här belyser vi studie- och yrkesvägledningens viktiga funktion och samlar nyheter, debatt och forskning.

Till fokussida
Utmärkelser

Prisad lärare gör biologin levande

Biologiläraren Henrik Toresson har prisats av Vetenskapsakademien. Dels för sitt underhållande arbete med minnestekniker. Men också för sitt effektiva sätt att ställa om till distansundervisning.

Sex pedagoger prisade av kommunen

Några av pedagogernas viktigaste egenskaper är att få individerna att känna trygghet, nyfikenhet för lärande och att få de att växa och nå sina mål. De har de sex pedagogerna som nu är korade till Årets pedagog i Sigtuna lyckats med.

Sju skolhuvudmän kandidater till kvalitetsutmärkelsen Guldtrappan 2021

Skolornas förmåga att använda digitala verktyg och samarbetsformer har testats i skarpt läge i samband med pandemin det senaste läsåret. Skolhuvudmän som länge och med förutseende arbetat med digitaliseringen kunde då växla upp sitt arbete, andra tog stora språng. Några av dessa huvudmän återfinns bland årets kandidater till kvalitetsutmärkelsen Guldtrappan.

Läs fler
Fokus Covid-19 och skolan

Vill du hitta nyheter och forskning om skolan och Covid-19? Besök vår fokussida där vi samlar det nya på området.

Till fokussida
Nyhetskategorier
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer