Sök nyheter

Här blir skolan en mötesplats – på sommarlovet

Sommarlovet är i full gång – men såväl pandemin som familjers ekonomiska situation gör att många inte har möjlighet att resa eller delta i aktiviteter. Nio skolor i Göteborg håller därför öppet, för att fungera som mötesplatser för både vuxna och barn.

Svårt för universitetet att konkurrera med industrin

Luleå tekniska universitet är en av alla skolor i landet som brottas med att nå fler unga från lågutbildade hem. Men eftersom arbetsmarknaden är stark i Norrbotten så har universitetet svårt att konkurrera med industrin.

Emma Høen Bustos: Generation corona ska inte kompenseras med glädjebetyg

Att gymnasieungdomar har drabbats hårt av pandemin är ingen ursäkt för lärare att strössla med överbetyg, skriver Emma Høen Bustos på ledarplats.

Många vill studera – men inte från lågutbildade hem

Intresset för högskolestudier hösten 2020 var rekordstort till följt av pandemin, men inte i alla samhällsgrupper. Det visar en analys som Universitetskanslersämbetet, den statliga tillsynsmyndigheten för högskolor och universitet i Sverige, har gjort på uppdrag av regeringen.

Färre skolkare under pandemin

Hemundervisning har fått fler gymnasieelever att delta på lektionerna. För antalet skolkare på gymnasiet har minskat rejält under pandemin, enligt CSN:s senaste statistik.

”Tunnelseende hotar skolans digitalisering”

Digitaliseringen av svensk skola står inför ett vägskäl. Förväntningarna är höga och allas ögon är nu riktade mot de digitala nationella proven. Men det är riskfyllt att stirra sig blind på en sak, skriver Jannie Jeppesen, vd Swedish Edtech Industry och Annika Andreasen, vd Svenska institutet för standarder.

”Lyssna på forskningen – köp tryckta skolböcker”

Det är inte fler läromedel i största allmänheten eleverna behöver. Det är tryckta böcker, block och pennor, skriver Expressen på ledarplats.

Skola i Skinnskatteberg i samarbete med Systemair: ”Kommer höja elevernas motivation”

I höst kommer årskurs 8 på Klockarbergsskolan i Skinnskatteberg att ha delar av matematik, fysik och teknikundervisningen förlagd på Systemair. Förhoppningen är att samarbetet mellan det internationella ventilationsföretaget och skolan kommer att öka elevernas motivation i ämnena.

Ökat tryck på sommarskolan – fler läser upp betygen

Antalet elever i Uppsala som läser upp sina betyg i sommar har ökat på grund av pandemin. De kurser som många elever behövt extra stöd i är matematik, fysik och kemi.

”Skolors kostnader är per klass – inte elev”

Skolan är inte som andra marknader och utbildning kan inte alltid ses som en produkt, skriver Liberala lärare i en slutreplik.

Al-Azharskolorna har överklagat skolstängningen

Nu har Al-azharskolorna i Örebro överklagat Skolinspektionens beslut att stänga skolorna. De vill i första hand se att beslutet hävs, i andra hand att de ska få möjlighet att förbättra de brister som myndigheten menar finns.

”Att gå om ett år är ingen sista utväg – utan en irrväg”

Jag tror att Axel Darvik på allvar vill göra något åt skolresultaten i Göteborg. Men att svagbegåvade elever går om ett skolår kan inte vara ett alternativ. De skulle fortfarande brottas med inlärningssvårigheter, skriver Arne Engström,  biträdande professor i matematikdidaktik Strömstad Akademi, i en replik.

”Öppen skolstatistik är viktig – men måste förbättras”

Det finns ett brett politiskt stöd för det aktiva skolvalet, det vill säga att alla ska välja skola. Men för att det ska göra någon skillnad och föräldrar ska förstå vad de väljer måste jämförande skolinformation vara lättillgänglig, skriver Ulla Hamilton, Friskolornas riksförbund.

Liam var hemmasittare i fyra år – i höst börjar han gymnasiet

Liam Pokorny har inte varit på skolavslutning på sju år. Efter nära fyra år som hemmasittare gick han i somras ut grundskolan med betyg i alla ämnen.

Fler med samma bakgrund sökte till högskolan

Utbyggnaden av högskolan har inte lett till att gruppen unga studenter blivit mer brokig. I stället har den sociala snedrekryteringen förstärkts.

Kommuner får bakläxa om skolnedläggningar

Föräldrar till skolbarn i Solna och Danderyd har fått rätt i domstol. Enligt två färska domar har de två kommunerna inte visat att de tagit hänsyn till barnens bästa i enlighet med FN:s barnkonvention när de beslutade om skolnedläggningar. Därför upphävs besluten.

Jämtlands gymnasieförbund satsar på att lyfta den psykiska hälsan

På elevhälsan i Jämtlands gymnasieförbund är chefen Monica Sandström inte är förvånad över att antalet remisser till barn- och ungdomspsykiatrin ökat rejält under 2020. Även de ser att många ungdomar mår dåligt under pandemin.

Fler unga mår dåligt under pandemin – 20 procents ökning till BUP i Jämtlands län

På flera håll i landet ökar antalet remisser till barn- och ungdomspykiatrin, BUP. I Jämtlands län såg man till exempel i fjol en 20-procentig ökning. Där tror man att pandemin bidragit genom ökad social isolering.

Tegnell: ”Inga skäl att vaccinera skolbarn än”

Barn som är tolv år och äldre måste få företräde i vaccinkön, annars riskerar vi stora utbrott av deltavarianten när skolan börjar i höst. Det skriver ett antal forskare på DN Debatt. Men Folkhälsomyndigheten ser i dagsläget inget sådant behov.

Larmet: Ätstörning ökar bland unga under pandemin

Antalet ungdomar med ätstörning har mer än fördubblats i Blekinge under pandemin. En anledning är skolans distansundervisning. ”Hemstudier gör att de tappar de så viktiga vardagliga rutinerna”, säger Gunilla Kvarnström, specialistpsykolog på BUP.
Skolportens konferenser
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Skolportens digitala kurser
Viktigt att förstå orsak till talrädsla
  Klara Härgestam

Viktigt att förstå orsak till talrädsla

Att vara rädd för att tala inför grupp är helt rimligt, till och med naturligt. Det säger Klara Härgestam, retoriker och kursledare för Skolportens digitala kurs ”Trygga talare i svenska”.

Läs mer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Skolportens konferenser
Så utvecklar du digital kompetens inom sfi-undervisningen
  Annsofie Engborg

Så utvecklar du digital kompetens inom sfi-undervisningen

Hallå där Annsofie Engborg, lärarfortbildare och författare, som ska tala om digital kompetens inom sfi-undervisningen.

Läs mer
SKOLPORTENS MAGASIN
Nr 3 2021

Nr 3 2021

Intervju med den kanadensiske skolforskaren Steven Katz som gärna talar om för lärare att deras fortbildning ger klena resultat – och varför. Stort tema om komvux i förändring.

Läs mer och prenumerera här!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Namn och Nytt
Idag rektor på Rydskolan – i höst blir hon skolchef i Tibro

Zophia Zander Norell blir ny barn- och utbildningschef i Tibro. Hon är idag rektor på Rydskolan i Skövde kommun och tillträder sin tjänst i Tibro den 4 oktober.

Viktoria Johannesson ny rektor på Karlstad Fria Läroverk

Viktoria Johannesson har utsetts till ny rektor för Karlstad Fria Läroverk och återvänder därmed till Fria Läroverken och Watma Education efter ett år på Karlstad kommun.

André Andersson ny styrelseordförande i Stadsmissionens Skolstiftelse

Vid Stockholms Stadsmissions styrelsemöte den 17 juni utsågs André Andersson till ny styrelseordförande i Stadsmissionens Skolstiftelse.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Nyhetskategorier
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer