Sök nyheter

Här drar barnvaccinering igång – i skolan

En halv miljon barn mellan 12 och 15 erbjuds covid-vaccin. I region Stockholm får elevhälsovården ansvaret, och bokningen öppnar efter helgen.

Vill spara 100 miljoner: ”Mer tid för pedagogik”

100 miljoner kronor på tre år – besparingar som politikerna vill se i Huddinge. Detta trots att regeringen har corona-pengar och ökat likvärdighetsbidrag i sin budget. ”Syftet är att lärarna ska få mer tid för pedagogik”, säger Jelena Drenjanin (M), ordförande i grundskolenämnden.

Debatt: ”Stress och betygshets orsakas av antagningssystemet”

Hur har vi tillåtit att betygen upplevs ha en så livsavgörande betydelse för våra ungdomar att de lider av stress som i många fall leder till psykisk ohälsa? Det skriver grundarna av Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor.

Så ska vaccineringen i högstadiet gå till

Knappt en halv miljoner barn mellan 12 och 15 år ska nu erbjudas vaccin mot covid-19. Hur utbildningsministerns önskan att ge sprutorna i skolan ska förverkligas undersöks nu i flera regioner.

”Fyra steg mot en bättre arbetsmiljö”

Sveriges Skolledarförbunds fokus i höst är din arbetsmiljö. ”Det är dags att kavla upp ärmarna och säkerställa en bättre arbetsmiljö” skriver förbundsordförande Matz Nilsson.

”Vi måste ställa krav på att lärare blir en skyddad yrkestitel”

Lärarna John Nilsson och Simon Sandström skriver i en debattartikel att de vill ogiltigförklara begreppet ”obehörig lärare” och ställer krav på att lärare blir en lagstadgad yrkestitel.

Skolan bad Donya, 15, klä på sig efter sexistiska kommentarer

Efter att några killar fällt sexistiska kommentarer om 15-åriga Donya Karimi uppmanade skolpersonalen henne att klä på sig mer. Skolan har anmäls till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som utreder händelsen.

Uppgifter om tusentals elever läckte ut till alla kommunanställda

Känsliga uppgifter om tusentals skolelever i Halmstad har läckt ut till alla som har en anställning i kommunen.  Det handlar om namn och personnummer på tusentals grundskoleelever och uppgifter från utredningar om kränkningar och trakasserier.  

Efter antisemitismen – skolan får två månader att sätta nya rutiner

I början av september kom flera elever till Iggesunds skola med svartmålade ansikten och Hitlermustasch. ”Skolan får två månader på sig att sätta dem nya rutinerna, arbeta på det här förebyggande sättet och sen ska vi få en återrapport på det”, säger Jonas Holm (M), kommunalråd och ordförande i lärandenämnden i Hudiksvall.

Tegnell: Minskad smittspridning inget motiv till att vaccinera barn

Vaccinationerna av barn från 12 år kommer inte att bidra till att minska smittspridningen i någon större utsträckning, enligt Anders Tegnell. I stället har Folkhälsomyndigheten utgått från barnens perspektiv.

Murguz: En bättre sexualundervisning behövs

Kan en mer allsidig sexualundervisning i skolan minska pressen på kvinnors tankar om familjebildning och fertilitet? skriver Anela Murguz på ledarplats.

Göteborgs stad vägrar betala skolpengen till kritiserade Römosseskolan

Göteborgs stad fortsätter att hålla inne skolpengen, vid det här laget 28 miljoner kronor, till den muslimskt inriktade Römosseskolan. Tingsrättens beslut om att pengarna måste betalas ut överklagas nu av staden. Under tiden får lärarna i stället sin lön av svenska staten efter en beviljad företagsrekonstruktion.

Ny strid gällande Römosseskolans miljoner

Römosseskolan och föreningen bakom som bland annat driver tre skolor i nordöstra Göteborg bör inte få tillbaka sina skolpengar på totalt 28 miljoner kronor, menar Axel Darvik (L), grundskolenämndens ordförande i Göteborg. Enligt en dom har skolan rätt att få 14 miljoner kronor, som kommunen hittills inte velat betala ut eftersom skolans bankkonto är fruset.  

Allmän vaccination mot covid-19 från 12 år

Folkhälsomyndigheten har beslutat att rekommendera allmän vaccination mot covid-19 från 12 års ålder i Sverige, med två doser. Det innebär att även barn 12–15 år kan få skydd mot sjukdomen. Samtidigt är fler vaccinerade vuxna den fortsatt viktigaste insatsen mot covid-19.

Skolpersonal sägs upp – Utbildningschefen: Därför måste vi spara

Utbildningschefen Anna Gunnervik i Färgelanda kommun förstår föräldrars och rektorers oro inför sparbetingen på 11 miljoner kronor inom skolan i Färgelanda. Besparingarna kommer framför allt drabba personal eftersom Färgelanda, bland annat, har en högre lärartäthet än liknande kommuner.

Eva-Lotta Hultén: Riktig skoldemokrati behövs nu

Samhället ropar efter människor med demokratiska värderingar. För det krävs lärare som visar verkligt intresse för sina elever och en skola där barn och unga är delaktiga i beslutsprocesser och utvecklar ansvarskänsla, skriver Eva-Lotta Hultén, journalist och författare.

12-åringar kan boka vaccintid på måndag

På torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att barn i åldrarna 12 till 15 år ska erbjudas vaccin. Region Stockholm uppger mot bakgrund av beskedet att man räknar med att berörda ska kunna börja boka tider den 20 september.

Kommunen vägrar betala till Römosseskolan – överklagar

I somras drog kommunen in skolpengen för hårt kritiserade Römosseskolan i Göteborg. Tingsrätten beslutade att pengarna, omkring 14 miljoner, måste betalas tillbaka. Nu driver kommunen ärendet vidare och överklagar till hovrätten.

Arbetsmiljöverkets nya beslut: Delta gör skolan till en utsatt miljö

Efter LR:s anmälan hotar Arbetsmiljöverket med vite på 100 000 kronor om kommunen inte agerar för att minimera smittorisken i skolan. ”Ingen arbetstagare ska riskera att bli sjuk av att vistas på sin arbetsplats”, säger Ulrika Scholander, enhetschef.

Lärare: ”Gymnasieelever blir sämre på att läsa och stava”

Det saknas böcker i skolan, vilket ger stora konsekvenser på elevernas utbildning, enligt gymnasieläraren Sara Lidberg från Borås. Hon menar att eleverna möter färre texter när undervisningen digitaliseras, vilket påverkar elevernas läs-, skriv- och ordförståelseförmåga.
Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

INTERVJU: Inkluderingen har gått för långt, ropar röster i skoldebatten. Tvärtom, menar MARA WESTLING ALLODI, professor i specialpedagogik. Inkludering är viktig för demokratin – och vi har inte ens börjat.

Läs mer!
Skolportens konferenser
Digitala verktyg i särskolans läs- och skrivundervisning
  Jenny Samuelsson, logoped och doktorand

Digitala verktyg i särskolans läs- och skrivundervisning

Hallå där Jenny Samuelsson, logoped på DART och doktorand vid Göteborgs universitet, som ska tala om digitala verktyg i särskolans läsundervisning på Skolportens konferens Grund- och gymnasiesärskolan.

Läs mer
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Han blir Skinnskattebergs nya skolchef: ”Dags att prova något nytt”

Det blir Henrik Junno, idag gymnasiechef i Fagersta, som kommer axla rollen som ny skolchef i Skinnskatteberg, vilket nyhetssajten Fagersta Nyheter var först med att rapportera.

Jari Salmijärvi ny rektor på Kunskapscompaniet Gymnasium

Kunskapscompaniet Gymnasium med utbildningar inom Bygg, Fordon och Vård växer med många nya elever. Nu är rekryteringen av en rektor med den erfarenhet av yrkesgymnasiumutbildningar som skolan sökt klar och i oktober tillträder Jari Salmijärvi.

Rektorn som flyttade från storstan till Gällivare:”Jag ville testa på något nytt”

Mikael Wekim är en av landets yngsta rektorer och tog sin an sin första tjänst som rektor redan vid 25-års ålder. I våras tyckte han att det var dags för nya utmaningar. Han lämnade då trygga Stockholm med jobb, familj och vänner för en rektorstjänst inom förskolan i Gällivare kommun.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Utmärkelser

Isabella och Benjamin är Sveriges bästa kockelever

Det råder segerglädje på Dackeskolan i Mjölby efter att två av skolans kockelever vunnit den tunga bemärkelsen ”Årets kockelever 2021”. Isabella Winkler och Benjamin Hellström vann tävlingen på måndagen efter att ha imponerat med två rätter på lök och äpple.

Sju skolhuvudmän tilldelas kvalitetsutmärkelsen Guldtrappan 2021 för digital skolutveckling

Digital kompetens hos elever kan byggas systematiskt från förskola till vuxenutbildning. Det visas av sju kommunala skolhuvudmän som har haft den nationella strategin för digitalisering i skolan som grund. För sitt arbete tilldelas dessa huvudmän nu kvalitetsutmärkelsen Guldtrappan 2021.

Årets skolbibliotek 2021 går till Linköping

I år går priset Årets skolbibliotek till ett av Linköpings skolbibliotek. I kommunen kallas de skolbibliotek man satsat extra på fokusbibliotek.

Läs fler
Skolportens digitala kurser
Viktigt att förstå orsak till talrädsla
  Klara Härgestam

Viktigt att förstå orsak till talrädsla

Att vara rädd för att tala inför grupp är helt rimligt, till och med naturligt. Det säger Klara Härgestam, retoriker och kursledare för Skolportens digitala kurs ”Trygga talare i svenska”.

Läs mer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Nyhetskategorier