Sök nyheter

”När barnslighet är en riktig yrkeskunskap”

Det är ofta i den lekfulla dimensionen som de mest galna idéerna föds och kan hjälpa oss att tänka utanför boxen, skriver förskollärare Marie Eriksson i en krönika.

Kristen stiftelse nekas ta över skola i Varberg

Sedan snart 100 år har stiftelsen Pibus drivit gymnasium i Göteborg, men när den nyligen ansökte om att ta över en grundskola i Varberg sa Skolinspektionen tvärt nej.  

Alsalams skolpengar gick till flygresor och egna bolag

Alsalamskolan i Örebro har lagt över 300 000 kronor av den kommunala skolpengen till flygresor och hotell.

Covid: Secondary school pupils in England advised to wear masks

Pupils at secondary schools in England are being ”strongly advised” to wear face coverings in communal areas from Monday.

Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccination af børn mellem 5 og 11 år

Hvis pandemien skal holdes i skak, er det nødvendigt at vaccinere yngre børn, forklarer vicedirektøren i Sundhedsstyrelsen på et pressemøde.

”Slopa inte kunskapskraven i skolan”

För att eleven ska kunna få godkänt ska dock krävas att samtliga kriterier är uppfyllda, och begreppet kunskapskrav borde därför finnas kvar, skriver Christian Carlsson (KD).

”Sätt mer tyska och franska på schemat”

När behovet av att läsa utländska språk ökar, minskar andelen elever som pluggar franska och tyska. Det skriver Martin Tunström på ledarplats.

Längre skoldagar ”ett världsfrånvänt förslag”

”Det är ett ganska världsfrånvänt förslag.” Det menar Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand om att förlänga skoldagarna för alla elever från lågstadiet med en timme om dagen. Ett första steg för att förverkliga förslaget har röstats igenom när riksdagen antog budgetreservationen från M, KD och SD.

”Lagstifta om gratis mensskydd i skolan”

Skolan är elevernas arbetsmiljö och den ska vara inkluderande, jämlik och trygg. Det är omöjligt om barn oroar sig för att belasta familjens ekonomi när de behöver ett paket bindor, stannar hemma för att de inte får tag på mensskydd eller äventyrar sin hälsa för att de tvingas använda ett mensskydd för länge, skriver fem organisationer.

Många kommuner utan plan mot extremism

Trots att svenska kommuner sedan 2016 bör ha en plan mot våldsbejakande extremism är det närmare en fjärdedel som inte har det. En av kommunerna är Eslöv, där en 15-årig pojke gick till attack mot sin skola. ”I det fallet skulle en sådan plan faktiskt kunnat ha hjälpt,” säger Christer Mattsson, expert på högerextremism vid Segerstedtinstitutet.

Lärarförbunden: Ge professionsprogrammet rätt utformning, Ekström

Efter flera års väntan finns äntligen ett förslag från regeringen som syftar till att införa ett så kallat professionsprogram för lärare. Men tyvärr är regeringen på väg att missa en historisk möjlighet att bygga upp ett program med rätt utformning, skriver Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet.

”Jag är väktare och eleverna är fast i min sal”

”Hos de flesta eleverna ser jag hur det glittrar till i ögonen av förväntan, de vet att det är något nytt på gång. Utan ett leende, bredbent och med armarna i kors står jag framför dörren”, skriver matteläraren Andreas Ekblad.

SD vill förbjuda alla muslimska friskolor

Sverigedemokraterna tar strid om skolan och går till val på att förbjuda alla muslimska friskolor – oavsett om de bryter mot några regler. Partiet vill också förbjuda slöja på skolbarn och begränsa andra språk än svenska i skolan.

Här är musiklärarnas tio vanligaste sånger

Vad sjunger eleverna på musiklektionerna i årskurs fyra? Färre nya poplåtar än vad många hade trott, visar ny forskning. ”Den traditionella sångkulturen står sig stark”.

Nu ska skolan bli SD:s nya profilfråga

SD ska göra skolpolitiken till en prioriterad fråga i valet. SD vill bland annat förstatliga skolan och förbjuda muslimska friskolor.

SD vill förbjuda muslimska friskolor

Sverigedemokraterna vill förbjuda muslimska friskolor. Utspelet var ett steg mot målet att bli högeroppositionens röst i skolfrågan.

Svårt att neka ovaccinerad utbildning

En folkhögskola i Blekinge ställer krav på att eleverna vaccinerar sig mot covid-19. Vårdstudenter i Västerbotten måste också vara vaccinerade för att få göra praktik. Men i de allra flesta fall väger rätten till utbildning tyngst.

Lärare drillas digitalt – för att hitta nya arbetssätt i klassrummet

Under hösten får ämneslärare i Örebro kommun utbildning i ett nytt digitalt pilotprojekt. Lärarna får testa på att arbeta i Trainstations labb i Vivalla, med syfte att ta fram nya arbetsmetoder som kan användas i klassrummen.

Alviksskolan serverar matklipp på nätet – har nått flera hundra tusen

Hur ska vi få barnen att prata mer mat och bli mer positiva till skolmaten? Den frågan ställde sig kökspersonalen på Alviksskolan. Nu lagar de mat både i köket och på sociala medier.

Elever grundar ny arbetsförmedling

Restaurangbranschen har saknat personal samtidigt som arbetslösheten varit stor. Därför startade Emil Häggström, 17, och hans kompisar på Hvitfeldtska gymnasiet ”Krogtjänsten UF”.  
Skolportens konferenser
Skolportens konferenser
Nya perspektiv på matematikundervisning i de tidiga årskurserna
  Ola Helenius

Nya perspektiv på matematikundervisning i de tidiga årskurserna

Ola Helenius, professor i ämnesdidaktik med inriktning mot matematik, ska föreläsa om undervisningen av multiplikation och bråk på Skolportens konferens Matematik för låg- och mellanstadiet.

Läs mer och boka din plats!
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute 25 oktober!

Nytt nr ute 25 oktober!

INTERVJU: Inti Chavez Perez tog steget från journalist till sexualupplysare och jämställdhetsexpert. Han lovordar läroplanens nya tydlighet i kunskapsområdet sexualitet, samtycke och relationer.

Läs mer!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Ny CIO i Lärandegruppen i Sverige AB

I februari tillträder Stig Fjeldheim som ny CIO i Lärandegruppen i Sverige AB. Han har senaste tio åren arbetat i Upplands Väsby kommun, senast som digitaliseringschef med ansvar för digital verksamhetsutveckling samt IT, men även som IT-strateg, projektledare och lösningsarkitekt.

Robert Edström är ny biträdande rektor på Anna Whitlocks gymnasium

Robert Edström är ny biträdande rektor på Anna Whitlocks gymnasium. Här berättar han om sig själv och varför han valde att komma till oss på Anna Whitlocks gymnasium.

Skolinspektionens generaldirektör får förlängt förordnande

Regeringen förlänger Helén Ängmos förordnande som generaldirektör och chef för Skolinspektionen.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Utmärkelser

Anette blev årets lärare Karlskrona

– Det var väldigt överraskande. Men det är ju ett kvitto på att man gör något som är bra, säger Anette Evertsson, lärare på Rödebyskolan som utsetts av eleverna till  Karlskrona kommuns bästa lärare.

Akalla-läraren Ulrica får läspris

Läraren Ulrica Ambrosious, på Oxhagsskolan i Akalla, får Berättarministeriets utmärkelse Pennsvärdet. Det här är den tredje utmärkelsen som går till skolor runt Järvafältet i år.

Lärarduon prisas med Pennsvärdet 2021

Lärarna Ulrica Ambrosius och Cristina Kullberg är årets vinnare av utmärkelsen Pennsvärdet som går till lärare som arbetar i särskilt utsatta områden.

Läs fler
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Digitala kurser om lärares tysta kunskap
  Maria Wiman

Digitala kurser om lärares tysta kunskap

Hallå där Maria Wiman, prisbelönt lärare, debattör och författare. Du har snickrat ihop tre av Skolportens digitala kurser.

Läs mer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Nyhetskategorier