nytt om specialpedagogik

Resursskolor i Stockholm lägger ner – 100 elever drabbas

Lunaskolornas två privata resursskolor för elever med behov av särskilt stöd tvingas lägga ner till sommaren. Ungefär 100 elever från Stockholm drabbas.

Så jobbar Ängelholm för att fånga upp särskilt begåvade elever

Ofta handlar det om elever som utmärker sig kunskapsmässigt inom ett eller flera områden i skolan. Det är så kallade särskilt begåvade elever. I Ängelholm har kommunen gjort en särskild handlingsplan för att fånga upp dessa barn.

Skolverket i rättegång om dyslexi – anklagas för diskriminering

Skolverket kan fällas för brott mot diskrimineringslagen i samband med genomförandet av nationella prov.

Läs mer Forskning & Utveckling
Konferens hos Skolporten
Rikskonferens för musiklärare!

Rikskonferens för musiklärare!

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i musik i grundskolan! Ta del av den senaste forskningen kring musikundervisning och lyssna på kollegor från andra skolor som berättar om spännande projekt och nya arbetssätt. Konferensen innehåller också en workshop där vi sjunger tillsammans!

Läs mer och boka plats
Aktuella intervjuer
Tungt ansvar för föräldrar till barn med NPF-diagnos

Tungt ansvar för föräldrar till barn med NPF-diagnos

Barn med adhd- och autismdiagnoser som har resursstarka föräldrar har störst chans att få det stöd de behöver, konstaterar Emma Laurin. Hennes avhandling visar att föräldrar till barn med neuropsykiatriska diagnoser tvingas bära ett tungt individuellt ansvar för barnens skolgång.

Rätt tekniskt stöd kan stärka lärande och närvaro hos gymnasieelever

Rätt tekniskt stöd kan stärka lärande och närvaro hos gymnasieelever

Gymnasieelever i behov av stöd är sällan nöjda med de anpassningar de får och känner därmed begränsad delaktighet i skolarbetet. Moa Yngves forskning visar att individanpassad information- och kommunikationsteknik (IKT) kan öka både närvaro och delaktighet i skolaktiviteter.

Vägen från frånvaro till närvaro börjar med tillhörighet och trivsel

Vägen från frånvaro till närvaro börjar med tillhörighet och trivsel

Att vända skolfrånvaro till närvaro kräver förändrade förutsättningar – skolpersonal som skapar tillit och förtroende hos eleven, en anpassad studiegång eller alternativa lärmiljöer. Det konstaterar Tobias Forsell som forskat om orsaker till omfattande frånvaro men också hur vägen tillbaka till skolan kan se ut.

Läs fler intervjuer
Forskning och utveckling

Children harmed by school streaming into lower ability groups, UK study shows

Primary school children who are placed in the bottom ability group in their class go on to show increased levels of hyperactivity and emotional problems throughout childhood and early adolescence, groundbreaking new research shows.

Barns språkförmåga går att se innan de kan tala

Sju av hundra barn lär sig inte sitt modersmål som förväntat. Christina Reuterskiöld, ny professor i logopedi vid LiU, forskar om barns språkutveckling. Hon kommer senast från en mångårig karriär vid New York University.

”Skal en fjortenåring som leser fysikk på universitetsnivå, sitte i de samme mattetimene som sine klassekamerater?”

DEBATT: Elever med stort læringspotensial finnes, uansett hva enkelte akademikere ønsker å overbevise oss om.

Making PE more enjoyable for students with physical disabilities

For many of these students, physical education activities can be difficult. Personalized stories that cast them as their favorite hero may motivate them to persevere.

”Risk att distansundervisning blir ett sätt att sortera ut de icke-önskvärda”

Det nuvarande skolmarknadssystemet har gått i en segregerande riktning och distansundervisningen för elever i behov av särskilt stöd riskerar att förstärka denna utveckling ytterligare, skriver Jessica Eng, universitetsadjunkt vid Malmö universitet.

Nyheter

Stödet förändrade Gustav – nu öppnar Sundbyberg resursskola

Nästa höst öppnar Sundbyberg en kommunal resursskola för årskurs 4-9, som ska förbättra skolgången för elever inom autismspektrumet. För Gustav, 13, har skolgången förändrats drastiskt sedan han fick plats i en resursskola utanför kommunen.

Lycksele kommun säljer samisk språkundervisning

Det är svårt för många kommuner att få tag i lärare i minoritetsspråk. För att lösa problemet köper flera kommuner in undervisning. Lycksele kommun är ledande bland kommuner i landet när det gäller försäljning av samisk språkundervisning.  

Anton i Lycksele läser umesamiska på distans: ”Är att ta del av mina förfäders histora”

Anton Westergren, 17 år, i Lycksele får sin undervisning av umesamiska på distans då läraren bor i Ammarnäs. Han är ensam i sin klass, men eftersom kommunen säljer samisk språkundervisning till andra kommuner så blandas elever från olika delar av landet i digitala klassrum.

Wilma, 18, har uppfunnit hjälpmedel för dyslektiker

Med hjälp av befintlig teknik har Wilma Emanuelsson, 18, programmerat fram en produkt som ska hjälpa personer med lässvårigheter. Hon har sysslat med hacking sen hon var i 7-årsåldern, och har nu som mål att hennes uppfinning ”iTrack Reading” ska kunna användas i skolan, på bibliotek och av privatpersoner.

”Med rätt stöd klarar fler barn med autism skolan”

Men med tidiga insatser och rätt kompetens hos personalen skulle fler barn klara skolans mål. Nu är det dags att landets kommunpolitiker tar sitt ansvar och ger skolorna förutsättningar att stötta barn med autism på rätt sätt, skriver Autism- och Aspergerförbundets Gunilla Sundblad.

Drabbade gymnasieelever snuvas på ”skolmiljard”

Sveriges Elevkårer har vid upprepade tillfällen påtalat de allvarliga konsekvenser som distansutbildningen fått för gymnasieeleverna. Trots detta visar en ny undersökning att många gymnasieskolor inte får ta del av de extra statliga medel som regeringen betalat ut.

”Den svenska skolan skapar utanförskap”

I decennier har elever i tysthet slussats ut från skolan och hamnat i samhällets periferi. Det är märkligt att ingen ser att utanförskapet i Sverige framför allt kan härledas till skolan, skriver specialpedagogen Sara Bundzik.

America’s reading problem: Scores were dropping even before the pandemic

Teachers across the country are seeing more and more students struggle with reading this school year. Pandemic school closures and remote instruction made learning to read much harder, especially for young, low-income students who didn’t have adequate technology at home or an adult who could assist them during the day.

Tak för antal elever på distans – men inte i klassrummet: ”Förvånande”

Nu regleras gruppstorlekarna för fjärrundervisningen för att säkerställa undervisningskvaliteten. Men trots att lärare länge kämpat för minskade klasser finns ingen liknande bestämmelse för närundervisningen.

Tuva, 11, löser gymnasiematte – fick höra att hon skulle ”bromsa in”

Syskonen Tuva och Tilda Berglund har extra lätt för vissa ämnen i skolan och på de vanliga lektionerna satt de mest av tiden. Men en ny sorts undervisning har gjort skolan rolig igen.

Läs fler nyheter
Skolportens konferenser
Skolportens konferenser
Nya perspektiv på matematikundervisning i de tidiga årskurserna
  Ola Helenius

Nya perspektiv på matematikundervisning i de tidiga årskurserna

Ola Helenius, professor i ämnesdidaktik med inriktning mot matematik, ska föreläsa om undervisningen av multiplikation och bråk på Skolportens konferens Matematik för låg- och mellanstadiet.

Läs mer och boka din plats!
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute 25 oktober!

Nytt nr ute 25 oktober!

INTERVJU: Inti Chavez Perez tog steget från journalist till sexualupplysare och jämställdhetsexpert. Han lovordar läroplanens nya tydlighet i kunskapsområdet sexualitet, samtycke och relationer.

Läs mer!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Ny CIO i Lärandegruppen i Sverige AB

I februari tillträder Stig Fjeldheim som ny CIO i Lärandegruppen i Sverige AB. Han har senaste tio åren arbetat i Upplands Väsby kommun, senast som digitaliseringschef med ansvar för digital verksamhetsutveckling samt IT, men även som IT-strateg, projektledare och lösningsarkitekt.

Robert Edström är ny biträdande rektor på Anna Whitlocks gymnasium

Robert Edström är ny biträdande rektor på Anna Whitlocks gymnasium. Här berättar han om sig själv och varför han valde att komma till oss på Anna Whitlocks gymnasium.

Skolinspektionens generaldirektör får förlängt förordnande

Regeringen förlänger Helén Ängmos förordnande som generaldirektör och chef för Skolinspektionen.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Utmärkelser

Anette blev årets lärare Karlskrona

– Det var väldigt överraskande. Men det är ju ett kvitto på att man gör något som är bra, säger Anette Evertsson, lärare på Rödebyskolan som utsetts av eleverna till  Karlskrona kommuns bästa lärare.

Akalla-läraren Ulrica får läspris

Läraren Ulrica Ambrosious, på Oxhagsskolan i Akalla, får Berättarministeriets utmärkelse Pennsvärdet. Det här är den tredje utmärkelsen som går till skolor runt Järvafältet i år.

Lärarduon prisas med Pennsvärdet 2021

Lärarna Ulrica Ambrosius och Cristina Kullberg är årets vinnare av utmärkelsen Pennsvärdet som går till lärare som arbetar i särskilt utsatta områden.

Läs fler
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Digitala kurser om lärares tysta kunskap
  Maria Wiman

Digitala kurser om lärares tysta kunskap

Hallå där Maria Wiman, prisbelönt lärare, debattör och författare. Du har snickrat ihop tre av Skolportens digitala kurser.

Läs mer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Nyhetskategorier