nytt om specialpedagogik

Elevassistent - stor yrkesgrupp med oklar roll

Många elever som behöver särskilt stöd har hjälp av en elevassistent. Men gör assistenten nytta? Det är inte självklart. Lägger skolan för stort ansvar på assistenten kan hen till och med bli ett hinder för elevens lärande.

Sent stöd i skolan var diskriminering - hovrättsdom ger Julia ersättning

Julia Svensson i Malmö fick inte det stöd hon hade rätt till för att klara skolan. En hovrättsdom – som nyligen fastställdes av Högsta domstolen – slår fast att kommunen har gjort sig skyldig till diskriminering och ger Julia Svensson rätt till ersättning. Domen kan få stor betydelse för barn som inte får stöd och hjälp i tid.

Kreativt kunskapslyft för grundsärskolan

Lärare i grundsärskolan måste ofta uppfinna sina egna läromedel. Med Kunskapsklubben får de en paketlösning i matematik och IT som både elever och lärare gillar.

Läs mer Forskning & Utveckling
Fortbildning
Lärare i yrkesämnen Webbkonferens
  Konferensen finns tillgänglig digitalt 15–28 februari 2021

Lärare i yrkesämnen Webbkonferens

Välkommen till Skolportens satsning på fortbildning för dig som undervisar i yrkesämnen på gymnasiet och i vuxenutbildningen. Ta del av den senaste forskningen som rör yrkesprogrammen, inspireras och utvecklas i din yrkesroll.

Läs mer och boka plats
Aktuella intervjuer
Lägre internetanvändning bland unga med intellektuell funktionsnedsättning

Lägre internetanvändning bland unga med intellektuell funktionsnedsättning

Unga med intellektuell funktionsnedsättning har sämre tillgång till digitala enheter som mobiltelefon och få söker information på nätet jämfört med ungdomar generellt. Det här är en viktig aspekt för delaktighet, konstaterar Kristin Alfredsson Ågren.

Enklare vardag när barn och unga med adhd får träna tidsuppfattning

Enklare vardag när barn och unga med adhd får träna tidsuppfattning

Många barn och unga med adhd har svårt att planera. Genom att träna upp sin tidsuppfattning och använda olika kompensatoriska hjälpmedel kan de få en enklare vardag, visar Birgitta Wennbergs forskning.

Digitala resurser stärker elevers textskapande

Digitala resurser stärker elevers textskapande

Digitala resurser har stor betydelse för elevers textskapande, särskilt för elever med svenska som andraspråk. Helene Dahlströms forskning belyser också att många mellanstadieelever har väldigt liten digital tillgång i hemmet.

Läs fler intervjuer
Forskning och utveckling

Ny læsestrategi med afsnit om ordblinde har givet mindre kommune vind i sejlene

Med en ny strategi for sprog og læsning har skoler og lærere i Mariagerfjord Kommune sat fokus på ordblindhed. Indsatsen er forankret i PPR, og målet er at identificere ordblinde elever så tidligt som muligt, guide dem i hjælpemidler og give dem selvindsigt.

Treårigt projekt skal gøre det let at skabe bevægelse for funktionsnedsatte elever

En database med 150 forslag til, hvordan lærere kan tilpasse bevægelsesaktiviteter, så elever med en funktionsnedsættelse kan deltage, er nærmest hemmelig. Desuden trænger den til at blive opdateret. Et treårigt projekt skal rette op på begge dele.

Tidiga insatser för elever i läs- och skrivsvårigheter

Ett nytt studiepaket lanseras nu för lärare till elever i F–3 som riskerar att utveckla läs- och skrivsvårigheter. Rätt stöd i rätt tid ska ge fler elever möjligheter att klara skolan.

Undervisning på distans

Vid undervisning på distans är det viktigt och kanske nödvändigt att använda och utveckla flexibla arbetsmetoder i undervisningen.

Läs och skrivsvårigheter F–3

Det här studiepaketet riktar sig till dig som arbetar med elever i förskoleklassen och i årskurs 1–3 som riskerar att utveckla läs- och skrivsvårigheter. Materialet är framtaget för att öka skolans möjligheter att ge varje elev rätt stöd i rätt tid.

Nyheter

Uddannelsesminister før coronatrivselsmøde: Unge er mærket af isolation

Tiltag som online-fællesspisning kan være et springbræt for gode idéer til unges trivsel under corona, mener uddannelsesministeren.

Special educational needs support ’offered after exclusion’

Thousands of children with special educational needs were only offered support after they were excluded from school, the BBC has learned.

Ingen trygg skola utan bra pedagogik

Herrestaskolan är hjärtat i Barkarbystaden i Järfälla. Den centrala placeringen är viktig för stadsbilden men ställer höga krav på säkerhet och trygghet.

”Föräldrar och skola kan göra olika bedömningar kring barns behov”

Antalet anmälningar till Skolinspektionen om brist i särskilt stöd i skolan har ökat med 10 procent i Skåne de senaste fem åren. Grundskoledirektören Anders Malmquist menar att det rör sig om fall där föräldrarna och skolan gör olika bedömningar kring barnets behov.

Education of poorest pupils in England and Wales ’suffers most during Covid isolation’

Four out of five schools with the poorest pupils in England and Wales do not have enough devices and internet access to ensure all self-isolating pupils can keep learning, according to a leading education charity.

”Barn klarar inte skolarbete hemma”

Elmeskolans stängning påminner om farorna med hemarbete för skolbarn, skriver Jacob Sidenvall på ledarplats.

Delade meningar efter beslut om fjärrundervisning i skolan

Gymnasieskolor får nu möjlighet att bedriva distansundervisning för att undvika trängsel och smittspridning i lokalerna. Hör utbildningsminister Anna Ekström (S), Torbjörn Hanö, rektor, och elever, om distansundervisning i skolan.  

Många hinder för skola på distans

Regeringen ökar möjligheter för gymnasier att införa distansundervisning under corona. Men kommer digital undervisning att permanentas efter pandemin, och vad skulle det innebära? Dagens Arena frågar Anna Ekström (S).

Så reagerar lärarna på restriktionerna

Regeringen inför tuffa restriktioner för att stoppa covid-smittan. Men för lärarna verkar andra regler gälla. Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, vittnar om uppgivenhet ute i skolorna.

”SFI-elever riskerar stora kunskapstapp med distansundervisning”

Distansundervisning riskerar att leda till att SFI elever får stora kunskapstapp, tappar förankringen och kontakten med skolan och försvårar förutsättningarna att komma in på svenska arbetsmarknad, skriver Maria Nilsson (L) och Anna Manell (LK).

Läs fler nyheter
Konferenser

Förändringar av våra konferenser

På grund av rådande läge kan vi tvingas besluta om förändringar av våra konferenser. Läs om eventuella förändringar här.Högt betyg till webbkonferenser

Flera deltagare vittnar om att Skolportens webbkonferenser fungerar bra eller till och med bättre än fysiska konferenser. Hör mer i filmen nedan.
KONFERENS
Hur hanterar man kontroversiella åsikter i klassrummet?
  Christer Mattsson

Hur hanterar man kontroversiella åsikter i klassrummet?

Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet och lektor i pedagogik, ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik för gymnasiet. Han kommer att tala om hur skolan bäst bemöter elever med extrema åsikter.

Läs mer
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute 22 oktober!

Nytt nr ute 22 oktober!

Tema: En skola på vetenskaplig grund? Intervju: Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson vill inte släppa lärarperspektivet.

Läs mer här
Betyg & Bedömning
Temabrev om betyg & bedömning
  Temabrev från 7 oktober 2020

Temabrev om betyg & bedömning

I vardagen närmar det sig skarpt läge för landets lärare när höstterminens betyg ska sättas. Under en pågående pandemi är det mer komplicerat än någonsin. I det här brevet har vi samlat de senaste nyheterna, debatterna, forskningsrönen men också lärarstöd om betyg och bedömning.

Läs hela brevet här
Fokussida
Fokus på förskola

Fokus på förskola

Aktuell forskning och utveckling för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussidan förskola
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fortbildning
Deltagarna uppskattar Skolportens webbkonferenser

Deltagarna uppskattar Skolportens webbkonferenser

När coronakrisen slog till i Sverige ställde Skolportens konferensavdelning om till digitala konferenser – en lösning som har visat sig vara väldigt uppskattad. "En klar majoritet av deltagarna är väldigt positiva, och det känns fantastiskt", säger Birgitta Hartzell som är vd på Skolporten.

Läs hela artikeln
Namn och Nytt

Begler säger upp sig – går till friskolekoncernen

Nu säger Ann-Marie Begler upp sig för att ta plats i friskolekoncernens styrelse.Begler, tidigare chef för Försäkringskassan och Skolinspektionen, ville stanna kvar i regeringskansliet – men när regeringen sa nej till att ha Academedia som bisyssla, valde Begler att lämna sitt uppdrag.

Årets Skolledarpris – Semira Vikström, rektor på Visättraskolan i Huddinge

Grattis till rektor Semira Vikström, Visättraskolan i Huddinge som i dag tilldelas Sveriges Stora Skolledarpris i samband med Nordiska Skolledarkongressen i Göteborg.

Han satte SKR på kartan

Nätverk för skolchefer, mer skolforskning, men framför allt att Sveriges Kommuner och regioner, SKR, har blivit en viktig aktör i den svenska skoldebatten. Så kan Per-Arne Andersson summera sina dryga tolv på SKR.

Begler säger upp sig från ”Elefantkyrkogården”

Ann-Marie Begler, tidigare chef för Försäkringskassan och Skolinspektionen, säger upp sig från regeringskansliet för att ta plats i Academedias styrelse. Hon ville stanna kvar, men regeringen sa nej till att ha uppdrag i en friskolekoncern som bisyssla.

Ny chef för förskole- och grundskoleförvaltningen

Kommunstyrelsen i Varberg har utsett Carina Uvenfeldt till ny chef för förskole- och grundskoleförvaltningen. Hon kommer närmast från Gislaveds kommun där hon är barn- och utbildningschef.

Erbjudande
Bedömningsunderlag lärarlönelyftet

Bedömningsunderlag lärarlönelyftet

Ska du se över fördelningen av lärarlönelyftet 2020? Med Skolportens bedömningsunderlag för lärarlönelyftet får du ett enkelt verktyg som hjälper till i det komplexa arbetet.

Läs mer och beställ här
Utmärkelser

Sofie Johansson är länets bästa lärare

Sofie Johansson i Håbo kommun är årets lärare i Uppsala län 2020. I motiveringen menar eleverna att Sofie underskattar hur bra hon är som lärare. Och att hon till och med får de mindre engagerade eleverna att tycka plugget är kul.

Sofie Johansson utsedd till årets lärare i Uppsala län

Vid lärargalan 2020 delas pris för årets lärare ut. Årets lärare i Uppsala län delas av Sofie Johansson, vid Västerängsskolan, och Jenny Eklund vid Engelska skolan.

Ewa från Lidköping är Årets lärare i Västra Götaland

Ewa Sunnercrantz, högstadielärare på Rudenschöldskolan i Lidköping, har utsetts till Årets lärare i Västra Götalands län.

Läs fler
Fokussida
Skola på distans

Skola på distans

Här samlar vi verktyg och information för dig som undervisar från annan plats.

Till fokussida fjärr- och distansundervisning
Nyhetskategorier