Annons
Specialpedagogik

Senaste nyheterna och forskningen om specialpedagogik.
Redaktionens urval om specialpedagogik
Elever med NPF slås ut ur skolan: ”Läget har försämrats”
Var fjärde elev med NPF är frånvarande hela eller större delen av skoltiden, visar riksförbundet Attentions årliga skolundersökning. ”Vi ser inga förbättringar”, säger ordförande Ann-Kristin Sandberg.
Nyhetskategorier
Kommunerna som får mest pengar till stökiga elever
Mest pengar söker Stockholms kommun. På andra plats kommer Falköping med 1,7 miljoner kronor beviljade. Det handlar om det nya statsbidraget till skolakuter, där stökiga och våldsamma elever kan placeras tillfälligt.
Nyhetskategorier
Möt SPSM:s nya generaldirektör – här är Aurora Lindbergs fokusfrågor
Som ny generaldirektör för Specialpedagogiska skolmyndigheten tar Aurora Lindberg direkt sikte på fem huvudmål. Allra viktigast är att elever i SPSM:s når kunskapskraven.
Konferenser
Läs merVård- och omsorgsprogrammet
Välkommen till Skolportens konferens för dig som undervisar på vård- och omsorgsprogrammet! Ta del av aktuell forskning och praktiska verktyg för att utvecklas i din yrkesroll. Boka nu, pris 5 795 kr ex. moms!
Läs mer och boka din plats här!
Annons
Forskningsnyheter inom specialpedagogik
Forskning och utveckling kategorier
Nytt läromedel ska främja läsutvecklingen för elever som är döva
Nu inleds ett skolforskningsprojekt som ska undersöka, dokumentera och utvärdera användningen av ett nytt läromedel, Handalfabetet – vägen till läsning. Tidigare forskning i USA och Australien visar att läromedlet främjar läsningen för elever som är döva och har undervisning på teckenspråk.
Forskning och utveckling kategorier
Bebisars skärmtid ska undersökas – kan ge sämre koncentration
En del forskning pekar på att spädbarn som tidigt fastnar framför paddor och telefoner kan få problem med koncentration senare i livet. Tusen barn ska nu undersökas i ett unikt projekt på Uppsala universitet.
Forskning och utveckling kategorier
Forskaren bakom ”Från mäta till möta”: Dokumenterade bedömningar på fel spår
Helena Sjunnesson har i sin nya specialpedagogiska forskning funnit brister i den dokumenterande bedömningen, och vet hur dessa kan förebyggas.
Forskning och utveckling kategorier
Förslag ny strategi för psykisk hälsa och suicidprevention lämnad till regeringen
Specialpedagogiska skolmyndigheten har tillsammans med 25 andra myndigheter tagit fram ett förslag till en ny strategi för psykisk hälsa och suicidprevention. I uppdraget har SPSM bidragit bland annat genom att lyfta förskolans och tidiga insatsers viktiga roll.
Forskning och utveckling kategorier
Metoder för leksamspel och språk gav goda effekter
Förskollärare väljer att fortsätta använda metoderna efter att projektet ”Lekstunder och språkaktiviteter: specialpedagogiska insatser i inkluderande förskolor för barn i behov av stöd” har avslutats.
Forskning och utveckling kategorier
Forskningsutblick: Samband mellan funktionsnedsättning och psykosomatiska besvär i grundskolan
Denna forskningsutblick belyser samband mellan funktionsnedsättning, skolprestationskrav, tilltro till sin egen förmåga och psykosomatiska besvär bland svenska grundskoleelever.
Forskning och utveckling kategorier
Förskolorna ger inte alla barn samma möjligheter
Förskolläraren och specialpedagogen Git Blomberg vid Jönköping university har undersökt vilka förutsättningar som finns för barns utveckling och lärande i förskolan, vilka barn som behöver särskilt stöd, och hur förskollärare och rektorer ser på detta (s.14).
Forskarintervjuer

Forskning och utveckling kategorier
Stor variation i speciallärares möjligheter att stötta barn
Förutsättningarna för ambulerande speciallärare i Svenskfinland att stötta förskolebarn i behov av stöd skiljer sig åt. Barnen har rätt att få stöd, men Eva Staffans avhandling visar att 20 procent av barnen faller utanför speciallärarnas stödsystem.

Forskning och utveckling kategorier
Tal-till-textredskap kan hjälpa elever med läs- och skrivsvårigheter
Mellanstadieelever med läs- och skrivsvårigheter kan ha nytta av att skriva med ett tal-till-textredskap, där de talar in text på en dator. Det visar Sanna Krafts forskning.

Forskning och utveckling kategorier
Brist på delaktighet i idrotten för elever med cerebral pares
Elever med cerebal pares, CP, upplever ofta utanförskap i idrottsundervisningen, som sällan anpassas efter deras behov. Det visar Frida Degerstedt i sin avhandling.

Forskning och utveckling kategorier
Stora skiljelinjer kring sexualundervisning i skolan
Jack Lukkerz belyser i sin avhandling skolpersonals och samhällets syn på sexualundervisningen i skolan och gymnasiesärskolan. Resultaten vittnar om många osäkra lärare och djupa skiljelinjer i synen på ungas sexualitet.
Fokus internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen.
Senaste nyheterna
Nyhetskategorier
Kjell Häglund: Lika illa som att sakna resurser – att sakna en gemensam vision
Hur ska vi kunna komma någon vart med skolan när vi inte ens kommer överens om det mest grundläggande? Det frågar sig Kjell Hägglund i en krönika.
Nyhetskategorier
Folkhögskolan ger hemmasittare en ny chans
Mindre grupper, engagerade lärare och stark sammanhållning. Det är några faktorer som gör att ungdomar, som tidigare varit hemmasittare, kan finna ny drivkraft på folkhögskolan. ”Här hittar de sitt eget sätt att plugga”, säger Lars Karlsson, Fridhems folkhögskola.
Nyhetskategorier
Leonardo, 20, har fått ny livsgnista – tar igen missade skolan
Leonardo Jakob Möller Flores var en av många hemmasittare. Men sedan han bröt upp från Malmö och flyttade till Värmdö och Lillsveds folkhögskola har han inte bara fått en fungerande skolgång. Han har också skaffat nytt namn, nytt kroppsspråk och ny livsgnista.

Nyhetskategorier
Så kan förskolan stötta barn som är extremt för tidigt födda
Läs Skolportens intervju med Erika Baraldi, leg. psykolog och doktorand. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i förskolan och kommer att tala om hur förskolan kan bemöta extremt för tidigt födda barn.
Nyhetskategorier
Fler barn i riskzon ska få hjälp i Halmstad
En pojke har fått framtidstron tillbaka. En flicka har beskrivit att hon känner livsglädje igen. Genom projektet SSPF har barn som är på väg att hamna snett kunnat få stöd. Nu blir satsningen permanent och utökas.
Nyhetskategorier
”Autism och adhd kan inte disciplineras bort”
Skolan är på många sätt redan utmanande för elever med autism och adhd. Att då införa metoder som inte utgår ifrån elevernas individuella förutsättningar och den kunskap som finns om funktionsnedsättningar riskerar att utsätta elevgruppen för en orimligt utmanande skolgång, skriver Anki Sandberg, Riksförbundet Attention. m.fl.
”Skolan orsak till adhd-krisen i psykiatrin”
Om vi vill att barn ska klara sig igenom skolan utan amfetamin som doping måste skolan förändras. Skolans pedagogik och kunskapssyn skapar farlig stress, skriver psykiatern Johan Söderlund.
Nyhetskategorier
Behovet av extra stöd i skolan exploderar – var femte elev behöver hjälp för att klara av skolan
Under de senaste elva åren har antalet barn som får extra stöd i skolan mer än fördubblats. Utvecklingen ställer höga krav på skolans personal samtidigt som skolorna kämpar med att få resurserna att räcka till.
Nyhetskategorier
Elev våldtog på rasten – skolan tvingar Oscar, 11, gå i samma klass som förövaren
En klasskompis våldtog Oscar, 11, på skolgården. Övergreppet avbröts av en lärare. Trots det menar rektorn att Oscar ska fortsätta gå i samma klass som förövaren. ”Min pojke vägrar gå till skolan efter det som hänt”, säger Oscars mamma.
Nyhetskategorier
Västerås ska bli bättre på att möta särskilt begåvade barn: ”Kan tappa intresset för skolan”
Gruppen särbegåvade barn behöver identifieras och tas om hand bättre. Det menar ansvarig skolpolitiker i Västerås.
Nyhetskategorier
Smarta elever utmanas att göra fel – för att utvecklas
På Abacus Camp i Västerås går elever med särskilda behov för att utmanas och lära sig mer. I en avslappnad miljö blandas teori och praktik och inte minst utmaningar att ställas inför svåra problem som kräver att man samarbetar och frågar om hjälp.
Elever med NPF slås ut ur skolan: ”Läget har försämrats”
Var fjärde elev med NPF är frånvarande hela eller större delen av skoltiden, visar riksförbundet Attentions årliga skolundersökning. ”Vi ser inga förbättringar”, säger ordförande Ann-Kristin Sandberg.
En fjärdedel av npf-eleverna hemma från skolan
En fjärdedel av eleverna med npf är hemma från skolan helt eller större delen av tiden, enligt en ny undersökning från Riksförbundet Attention. ”Samhället måste reagera nu”, säger ordföranden Anki Sandberg.
Skrämmande stor okunskap. Inte bara om NPF utan också om skolans skyldigheter
En fjärdedel av eleverna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är hemma från skolan helt eller större delen av tiden. Det visar en ny undersökning från Riksförbundet Attention. (pdf)