Hoppa till sidinnehåll

Att möta förskolebarn som flytt

Tema

Att möta förskolebarn som flytt

Välkommen till Skolportens digitala temaföreläsningar för dig som vill lära dig mer om förskolans roll för barn som flytt från sina hemländer. Förskolans personal har med sina olika kompetenser en viktig roll för dessa barn, och kan utgöra en skyddsfaktor. Föreläsningarna spelades in på Skolportens konferenser Specialpedagogik i förskolan 2022 samt Rektor i förskolan 2023, och är av intresse för alla som arbetar i förskolan.

Ta del av två digitala föreläsningar som ger stöd till både ledning och pedagoger i bemötandet av barn som har flytt. Föreläsningarna är 60 minuter långa, och du kan se dem när det passar dig under sex veckor, mellan 16 oktober och 23 november. Under hela perioden kan du chatta med andra deltagare och ställa frågor till talarna via vår webbportal. Du får också reflektions- och diskussionsfrågor, som kan underlätta i det fortsatta arbetet med kollegor.

Mycket lättare att hitta tid för fortbildning när man slipper restid och inte behöver närvara en specifik tid.

Sagt av tidigare deltagare

Medverkar på temat:

Anna Hellberg Björklund

LEG. PSYKOLOG

Erica Mattelin

LEG. PSYKOLOG

Temat berör:

Barn på flykt – så kan förskolan ta emot
Vi lever i en orolig tid, och många förskolor får ta emot barn som har flytt från sina hemländer. Hur påverkas barns utveckling av krig och konflikt, och hur kan förskolan på bästa sätt hjälpa dessa barn? Föreläsningen ger dig konkreta råd baserade på forskning om hur pedagoger bäst bemöter barn på flykt.

 • Hur ser den dagsaktuella situationen ut för barn på flykt?
 • Vilka konsekvenser kan erfarenheter av krig och flykt få för barn?
 • Vilka uttryck tar sig trauma/PTSD och vilka likheter och skillnader finns det med neuropsykiatriska svårigheter som adhd?
 • Hur kan förskolans personal på bästa sätt bemöta barn som nyligen flytt?

Erica Mattelin

LEG. PSYKOLOG

Erica Mattelin är leg. psykolog och doktorand på Barnafrid, Linköpings Universitet där hon forskar om barn på flykt.

Att möta barn som flytt
Barn som utsatts för påfrestningar och stress i samband med krig och flykt kan få traumarelaterade behov. Det finns potential för förskolans pedagoger att ge ett barn i kris, som upplevt svåra saker, gott stöd samt bidra till ett utsatt barns möjlighet till återhämtning och läkning. Samtidigt är det ett uppdrag som fordrar kunskap och förståelse och som många gånger är känslomässigt krävande för pedagoger. Det krävs därför att det finns både organisation och förutsättningar för att pedagoger ska kunna praktisera en traumamedveten pedagogik. I detta arbete är rektor och ledningsgruppens medverkan ovärderlig!

Anna Hellberg Björklund

LEG. PSYKOLOG

Anna Hellberg Björklund är leg. psykolog och ST-psykolog i pedagogisk psykologi. Anna arbetar med handledning, fortbildning och skrivande i sitt eget företag (www.forskolepsykologi.se) och har bland annat skrivit böckerna Traumamedvetenhet i förskolan (2017) och När krisen drabbar förskolan (2018). Anna har tidigare arbetat som utbildare i Traumamedveten omsorg (TMO) för Rädda Barnen.

PRAKTISK INFORMATION

Här har vi samlat svar på frågor som är bra att veta.

 • När du anmält dig får du en bekräftelse direkt via e-post. Om inte, kontrollera gärna din skräpkorg då vissa mejl fastnar i spamfilter.

  Ytterligare information skickas ut via e-post cirka 10 dagar före start. Inloggningsuppgifter skickas ut kl 08.00 på den första dagen.

  Om du inte kan boka plats eller har frågor i övrigt, kontakta oss gärna via e-post: kompetens@skolporten.se. Notera att utbildningsplattformen kräver den senaste versionen av Chrome, Firefox eller Edge för att fungera som den ska.

 • Licensen är individuell och gäller för 1 deltagare. Det är inte tillåtet att dela på en licens. Deltagarplatsen kan överlåtas till en kollega. För att underlätta kommunikationen på vår utbildningsplattform kommer ditt namn att vara synligt för övriga deltagare och talare i en deltagarlista. Du kan enkelt själv ändra på detta när du loggat in.

  Du kan avboka fram till 30 dagar före start. Vid avbokning fram till 30 dagar före start återbetalas fakturerad deltagaravgift minus en administrativ avgift på 500 kr. Avbokas platsen senare än 30 dagar före start sker ingen återbetalning.

  Om tillfället ställs in, återbetalas hela beloppet.

 • Vi reserverar oss för programändringar, t.ex. ändringar av innehåll på grund av att en talare blivit sjuk eller byte av lokal. Vår ambition är att informera med god marginal, men det kan ske med kort varsel. Vi ber om förståelse för detta. Vårt mål är alltid att presentera ett kvalitativt innehåll på bästa möjliga sätt.

 • Cirka en vecka innan föreläsningen/föreläsningarna startar får du ett informationsmejl. Titta gärna i din skräppost om du inte hittar det. Hör annars av dig till oss.

   

  Kl. 08.00 på den första dagen får du din inloggningslänk. Obs! Länkens avsändare är InvitePeople. Inloggningen är personlig och gäller för 1 deltagare. Du kan inte logga in från flera olika enheter med samma lösenord. Föreläsningen/föreläsningarna finns tillgänglig senast kl. 08.00 den första dagen och stänger kl. 24.00 den sista dagen.

   

  Föreläsningen/föreläsningarna är förinspelad och finns publicerad under hela perioden. Du kan stoppa filmen/filmerna när du behöver ta en paus. Det går också bra att se dem flera gånger om. Föreläsningen/föreläsningarna finns tillgänglig dygnet runt och du kan titta när det passar dig.

   

  Åhörarkopior och diskussionsfrågor finns på din inloggning och kan skrivas ut. Du kan kommunicera med andra deltagare och talare via en chatt samt en meddelandefunktionen. Vill du inte vara synlig i deltagarlistan kan du välja att vara anonym.

   

  Utvärdera föreläsningen/föreläsningarna direkt på webbplattformen.

   

Dela via: 

Bokningsinfo

 • Datum
  16 okt – 23 nov 2023
 • Tid
  08:00–23:59
 • Pris (exkl. moms)
  1 195,00 kr

Prisnivåer

 • Ordinarie pris: (exkl. moms)
  Till och med 2023-11-23
  1 395,00 kr

GRUPPRABATT
Licensen är personlig. Är ni en grupp deltagare på 5 personer eller fler? Mejla oss för grupprabatt!

Frågor om temat?

Relaterat innehåll

Nyhetsbrev