Hoppa till sidinnehåll

Främja psykisk hälsa i skolan

Tema

Främja psykisk hälsa i skolan

Välkommen till Skolportens digitala fortbildning för dig som vill lära dig mer om hur psykisk hälsa kan främjas i skolan. De två föreläsningarna presenterar råd och konkreta verktyg för att stärka elevers tro på sig själva och sina förmågor. Båda föreläsningarna spelades in på Skolportens konferens Elevhälsa i december 2023. Innehållet är aktuellt för lärare, mentorer, elevhälsoteam och rektorer i grundskola och gymnasieskola.

De två filmerna är cirka 60 minuter långa och du kan se dem när det passar dig under sex veckor, mellan 14 augusti och 25 september. Under hela perioden kan du chatta med andra deltagare och ställa frågor till föreläsarna via vår webbportal. Du får också reflektions- och diskussionsfrågor, som kan underlätta i det fortsatta arbetet med kollegor.

Mycket lättare att hitta tid för fortbildning när man slipper restid och inte behöver närvara en specifik tid.

Sagt av tidigare deltagare

Föreläsare:

Åse Fagerlund

FIL.DR I NEUROPSYKOLOGI

Therese Hult

REKTOR

Jennie W Larsson

UNGDOMSKOORDINATOR

Temat berör:

 1. Välbefinnande och psykisk hälsa i skolan

Många barn och unga lider av psykisk ohälsa, vilket kan leda till en nedåtgående spiral av skolfrånvaro och ångestproblematik som blir allt svårare att komma ur. Hur kan lärare och elevhälsan bryta dessa onda cirklar och samtidigt arbeta förebyggande? Den här föreläsningen ger råd och konkreta verktyg för att stärka elevers tro på sig själva och sina förmågor med hjälp av neurovetenskap och positiv psykologi.

 • Hur kan vi stärka välbefinnande och psykisk hälsa för alla elever?
 • Hur kan vi använda oss av forskningen för att hjälpa elever att se sina egna och andras styrkor?
 • Hur kan vi få elever att lita på sin förmåga att utvecklas genom ett dynamiskt mindset?

Åse Fagerlund

FIL.DR I NEUROPSYKOLOGI

Åse Fagerlund är fil.dr i neuropsykologi vid Helsingfors universitet och Folkhälsans forskningscentrum i Finland. Sedan 2015 leder hon en forskargrupp som tar fram metoder för att stärka välbefinnande hos barn och unga med hjälp av positiv psykologi, neurovetenskap och psykoterapi. Åse är även utbildare och författare till böckerna Öka välbefinnandet i skolan – praktiska lektioner i positiv psykologi (2021) och Elevhälsa i skolan – praktiska lektioner i mindset, hoppfullhet och grit (2023). 

2.”Hälsa och vägledning” – ett nytt skolämne

Vågbroskolan i Söderhamn hade länge kämpat med en hög andel elever med frånvaroproblematik. Trots att kommunen genomfört ett flertal projekt om att främja närvaro uteblev resultaten, så skolan införde ett nytt skolämne på schemat. ”Hälsa och vägledning” handlar bland annat om motion, självledarskap och stresshantering. Fokus ligger på förebyggande arbete och att se till elevens hela skol- och livssituation. I det arbetet har samverkan mellan rektor, lärare och elevhälsa varit ovärderligt.

I den här föreläsningen får vi ta del av Vågsbroskolans resa och vilka effekter den fört med sig vad gäller skolnärvaro, psykisk hälsa och skolresultat.

Therese Hult

REKTOR

Therese Hult är rektor på Vågbroskolan i Söderhamn sedan 2019. Hon har varit ansvarig för skolans satsning på hälsa och vägledning, vilket har lett till medverkan i flera forskningsprojekt, bland annat SAW-projektet (Strenghtening Adolescent Wellbeing) vid Högskolan i Gävle.

Jennie W Larsson

UNGDOMSKOORDINATOR

Jennie W Larsson är ungdomskoordinator och coach. Hon har ansvarat för Vågbroskolans satsning på psykisk hälsa vilket lett till medverkan i flera forskningsprojekt, bland annat SAW-projektet (Strenghtening Adolescent Wellbeing) vid Högskolan i Gävle.

 

PRAKTISK INFORMATION

Här har vi samlat svar på frågor som är bra att veta.

 • När du anmält dig får du en bekräftelse direkt via e-post. Om inte, kontrollera gärna din skräpkorg då vissa mejl fastnar i spamfilter.

  Ytterligare information skickas ut via e-post cirka 10 dagar före start. Inloggningsuppgifter skickas ut kl 08.00 på den första dagen.

  Om du inte kan boka plats eller har frågor i övrigt, kontakta oss gärna via e-post: kompetens@skolporten.se. Notera att utbildningsplattformen kräver den senaste versionen av Chrome, Firefox eller Edge för att fungera som den ska.

 • Licensen är individuell och gäller för 1 deltagare. Det är inte tillåtet att dela på en licens. Deltagarplatsen kan överlåtas till en kollega. För att underlätta kommunikationen på vår utbildningsplattform kommer ditt namn att vara synligt för övriga deltagare och talare i en deltagarlista. Du kan enkelt själv ändra på detta när du loggat in.

  Du kan avboka fram till 30 dagar före start. Vid avbokning fram till 30 dagar före start återbetalas fakturerad deltagaravgift minus en administrativ avgift på 500 kr. Avbokas platsen senare än 30 dagar före start sker ingen återbetalning.

  Om tillfället ställs in, återbetalas hela beloppet.

 • Vi reserverar oss för programändringar, t.ex. ändringar av innehåll på grund av att en talare blivit sjuk eller byte av lokal. Vår ambition är att informera med god marginal, men det kan ske med kort varsel. Vi ber om förståelse för detta. Vårt mål är alltid att presentera ett kvalitativt innehåll på bästa möjliga sätt.

 • Cirka en vecka innan föreläsningen/föreläsningarna startar får du ett informationsmejl. Titta gärna i din skräppost om du inte hittar det. Hör annars av dig till oss.

   

  Kl. 08.00 på den första dagen får du din inloggningslänk. Obs! Länkens avsändare är InvitePeople. Inloggningen är personlig och gäller för 1 deltagare. Du kan inte logga in från flera olika enheter med samma lösenord. Föreläsningen/föreläsningarna finns tillgänglig senast kl. 08.00 den första dagen och stänger kl. 24.00 den sista dagen.

   

  Föreläsningen/föreläsningarna är förinspelad och finns publicerad under hela perioden. Du kan stoppa filmen/filmerna när du behöver ta en paus. Det går också bra att se dem flera gånger om. Föreläsningen/föreläsningarna finns tillgänglig dygnet runt och du kan titta när det passar dig.

   

  Åhörarkopior och diskussionsfrågor finns på din inloggning och kan skrivas ut. Du kan kommunicera med andra deltagare och talare via en chatt samt en meddelandefunktionen. Vill du inte vara synlig i deltagarlistan kan du välja att vara anonym.

   

  Utvärdera föreläsningen/föreläsningarna direkt på webbplattformen.

   

Dela via: 

Bokningsinfo

 • Datum
  23 sep – 4 nov 2024
 • Pris (exkl. moms)
  1 195,00 kr

Prisnivåer

 • Boka-tidigt-pris (exkl. moms)
  Till och med 2024-08-23
  1 195,00 kr
 • Standardpris (exkl. moms)
  Till och med 2024-11-04
  1 395,00 kr

GRUPPRABATT
Licensen är personlig. Är ni en grupp deltagare på 5 personer eller fler? Mejla oss för grupprabatt!

Frågor om temat?

Relaterat innehåll

Nyhetsbrev