Hoppa till sidinnehåll

Fysisk aktivitet och motorik i förskolan

Tema

Fysisk aktivitet och motorik i förskolan

Från och med juli 2025 kommer skrivelserna om fysisk aktivitet och rörelse i förskolans läroplan att stärkas. Ta del av en föreläsning som presenterar forskningen bakom beslutet, och utveckla din förståelse för fysisk aktivitet, rörelse och motorisk träning i förskolan. Du får även konkreta råd om hur ni kan få in mer fysisk aktivitet i verksamheten.

Föreläsningen riktar sig främst till rektorer, men är av intresse för alla som arbetar i förskolan.

Innehåll

Temat består av

  • en digital föreläsning (ca 50 min) som spelades in på Skolportens konferens Rektor i förskolan 2025
  • diskussions- /reflektionsfrågor att använda i det fortsatta arbetet.

Tillgänglighet

Temat är tillgängligt mellan den12 maj och 16 juni via vår digitala plattform. Du kan ta del av filmen och diskussionsfrågorna under hela perioden.

Temat passar bra att arbeta med i grupp. Är ni 5 personer eller fler som vill delta? Kontakta oss för specialerbjudande!

Jag tänkte att våra förskolor redan jobbar mycket med rörelse. Vi är ofta utomhus och har skog nära, men efter föreläsningen ser jag att det finns saker som vi kan utveckla där. 

Sagt av tidigare deltagare

Medverkande

Ann-Christin Sollerhed

LEKTOR I FOLHÄLSOVETENSKAP

Föreläsning

Att leda fysisk aktivitet och motorisk träning i förskolan
Förskoleåldern är den mest gynnsamma perioden för att utveckla grundläggande motorik i samklang med hjärnans utvecklingsfas. Den grundläggande motoriken kan ses som en uppsättning byggklossar för alla andra rörelser under resten av livet. Barn som missar att utveckla sin grundförmåga riskerar i hög grad att aldrig hinna ifatt, vilket kan bidra till ett motoriskt utanförskap och i förlängningen påverka den fysiska aktivitetsnivån ur ett livsperspektiv. Föreläsningen fokuserar på ett nytt forskningsprojekt om Motorisk förmåga och fysisk aktivitet i förskolan.

  • Hur påverkar förskolors inne- och utemiljöer barns möjligheter till fysisk aktivitet?
  • Hur påverkar förskollärares uppfattningar, attityder och kompetens barnens motoriska utveckling?
  • Hur leder och stöttar rektorerna bäst arbetet med att främja fysisk aktivitet och motorisk utveckling ur ett organisationsperspektiv?

Ann-Christin Sollerhed

LEKTOR I FOLHÄLSOVETENSKAP

Ann-Christin Sollerhed är lektor i folkhälsovetenskap med inriktning idrott och hälsa vid Högskolan Kristianstad, där hon främst forskar om fysisk aktivitet och hälsa hos barn och ungdomar. Hon har nyligen avslutat forskningsprojektet Movement and Physical Activity inEarly Childhood Education policies in five Nordic countries och är för närvarande involverad i forskningsstudien Motorisk förmåga och fysisk aktivitet i förskolan. Ann-Christin har även varit redaktör för boken Fysisk aktivitet för unga med Downs syndrom (2024) tillsammans med Gerth Hedov.

PRAKTISK INFORMATION

Här har vi samlat svar på vanliga frågor

 

  • När du anmält dig får du en bekräftelse direkt via e-post. Om inte, kontrollera gärna din skräpkorg då vissa mejl fastnar i spamfilter.

    Ytterligare information skickas ut via e-post cirka 10 dagar före start. Inloggningsuppgifter skickas ut kl 08.00 på den första dagen.

    Om du inte kan boka plats eller har frågor i övrigt, kontakta oss gärna via e-post: kompetens@skolporten.se. Notera att utbildningsplattformen kräver den senaste versionen av Chrome, Firefox eller Edge för att fungera som den ska.

  • Licensen är individuell och gäller för 1 deltagare. Det är inte tillåtet att dela på en licens. Deltagarplatsen kan överlåtas till en kollega. För att underlätta kommunikationen på vår utbildningsplattform kommer ditt namn att vara synligt för övriga deltagare och talare i en deltagarlista. Du kan enkelt själv ändra på detta när du loggat in.

    Du kan avboka fram till 30 dagar före start. Vid avbokning fram till 30 dagar före start återbetalas fakturerad deltagaravgift minus en administrativ avgift på 500 kr. Avbokas platsen senare än 30 dagar före start sker ingen återbetalning.

    Om tillfället ställs in, återbetalas hela beloppet.

  • Vi reserverar oss för programändringar, t.ex. ändringar av innehåll på grund av att en talare blivit sjuk eller byte av lokal. Vår ambition är att informera med god marginal, men det kan ske med kort varsel. Vi ber om förståelse för detta. Vårt mål är alltid att presentera ett kvalitativt innehåll på bästa möjliga sätt.

  • Cirka en vecka innan föreläsningen/föreläsningarna startar får du ett informationsmejl. Titta gärna i din skräppost om du inte hittar det. Hör annars av dig till oss.

     

    Kl. 08.00 på den första dagen får du din inloggningslänk. Obs! Länkens avsändare är InvitePeople. Inloggningen är personlig och gäller för 1 deltagare. Du kan inte logga in från flera olika enheter med samma lösenord. Föreläsningen/föreläsningarna finns tillgänglig senast kl. 08.00 den första dagen och stänger kl. 24.00 den sista dagen.

     

    Föreläsningen/föreläsningarna är förinspelad och finns publicerad under hela perioden. Du kan stoppa filmen/filmerna när du behöver ta en paus. Det går också bra att se dem flera gånger om. Föreläsningen/föreläsningarna finns tillgänglig dygnet runt och du kan titta när det passar dig.

     

    Åhörarkopior och diskussionsfrågor finns på din inloggning och kan skrivas ut. Du kan kommunicera med andra deltagare och talare via en chatt samt en meddelandefunktionen. Vill du inte vara synlig i deltagarlistan kan du välja att vara anonym.

     

    Utvärdera föreläsningen/föreläsningarna direkt på webbplattformen.

     

Dela via: 

Bokningsinfo

  • Datum
    12 maj – 16 jun 2025
  • Pris (exkl. moms)
    595,00 kr

Prisnivåer

  • Boka-tidigt-pris (exkl. moms)
    Till och med 2025-04-12
    595,00 kr
  • Standardpris (exkl. moms)
    Till och med 2025-06-16
    795,00 kr
Priset avser en personlig licens.

 

GRUPPRABATT
Vi erbjuder gärna rabatter för grupper. Är ni 5 personer eller fler som vill delta? Kontakta oss för specialerbjudande!

Frågor om temat?