Hoppa till sidinnehåll

Hållbar utveckling i förskolan

Tema

Hållbar utveckling i förskolan

Välkommen till Skolportens digitala tema för dig som vill lära dig mer om att utveckla undervisningen för hållbar utveckling i förskolan. Hållbarhetsfrågorna påverkar barnens liv här och nu med en framträdande roll i läroplanen, och förskolans pedagoger har en nyckelroll i att fördjupa undervisningen utifrån olika perspektiv och ingångar.

Ta del av två digitala föreläsningar som fördjupar och utvecklar undervisningen utifrån dels ett ekologiskt perspektiv, dels hur estetiska processer kan vitalisera hållbarhetsarbetet. Filmerna är cirka 45 minuter långa och innehåller olika didaktiska verktyg och modeller. Du kan se dem när det passar dig under sex veckor, mellan 15 maj och 19 juni. Under hela perioden kan du chatta med andra deltagare och ställa frågor till talaren via vår webbportal. Du får också reflektions- och diskussionsfrågor, som kan underlätta i det fortsatta arbetet med kollegor.

Mycket lättare att hitta tid för fortbildning när man slipper restid och inte behöver närvara en specifik tid.

Sagt av tidigare deltagare

Medverkar på temat:

Cecilia Caiman

FIL. DR

Temat berör:

Utveckla undervisningen om ekologi och den biologiska mångfalden
En stor del i att undervisa om hållbarhetsfrågor i förskolan kan med fördel handla om att ge barn rika möjligheter att utveckla kunskap om ekologi och den biologiska mångfalden. Hur kan pedagogerna planera och genomföra utforskande projekt för att fördjupa lärandet om naturvetenskap på olika nivåer? Föreläsningen ger konkreta exempel, råd och verktyg för hur ni kan arbeta med dessa frågor på er förskola, så att barnen börjar utveckla ekologisk litteracitet.

Utveckla undervisningen för hållbarhet genom estetiska och kreativa processer
Yngre barn utforskar ofta sin omvärld med hjälp av alla sina sinnen. Att förskolan bör ta hjälp av estetiska uttrycksformer för att främja barnens lärande och utveckling uttrycks tydligt i läroplanen. Hur kan vi använda estetiska lärprocesser för att utveckla undervisningen för hållbar utveckling? Föreläsningen ger flera exempel på hur förskolebarn genom estetiska aktiviteter fördjupar lärandet, där en mängd kreativa lösningar på olika hållbarhetsproblem kan skapas.

Cecilia Caiman

FIL. DR

Cecilia Caiman är fil.dr. i naturvetenskapsämnenas didaktik vid Stockholms universitet. Hon forskar om lärande för hållbar utveckling där yngre barns naturvetenskapliga och estetiska lärande sätts i fokus. Cecilia har medverkat i ett flertal antologier och har skrivit boken Ekologins nyanser – undervisning och lärande för hållbar utveckling i förskolan (2022) tillsammans med Inger Björklund och Yvonne Möller.

PRAKTISK INFORMATION

Här har vi samlat svar på frågor som är bra att veta.

  • När du anmält dig får du en bekräftelse direkt via e-post. Om inte, kontrollera gärna din skräpkorg då vissa mejl fastnar i spamfilter.

    Ytterligare information skickas ut via e-post cirka 10 dagar före start. Inloggningsuppgifter skickas ut kl 08.00 på den första dagen.

    Om du inte kan boka plats eller har frågor i övrigt, kontakta oss gärna via e-post: kompetens@skolporten.se. Notera att utbildningsplattformen kräver den senaste versionen av Chrome, Firefox eller Edge för att fungera som den ska.

  • Licensen är individuell och gäller för 1 deltagare. Det är inte tillåtet att dela på en licens. Deltagarplatsen kan överlåtas till en kollega. För att underlätta kommunikationen på vår utbildningsplattform kommer ditt namn att vara synligt för övriga deltagare och talare i en deltagarlista. Du kan enkelt själv ändra på detta när du loggat in.

    Du kan avboka fram till 30 dagar före start. Vid avbokning fram till 30 dagar före start återbetalas fakturerad deltagaravgift minus en administrativ avgift på 500 kr. Avbokas platsen senare än 30 dagar före start sker ingen återbetalning.

    Om tillfället ställs in, återbetalas hela beloppet.

  • Vi reserverar oss för programändringar, t.ex. ändringar av innehåll på grund av att en talare blivit sjuk eller byte av lokal. Vår ambition är att informera med god marginal, men det kan ske med kort varsel. Vi ber om förståelse för detta. Vårt mål är alltid att presentera ett kvalitativt innehåll på bästa möjliga sätt.

  • Cirka en vecka innan föreläsningen/föreläsningarna startar får du ett informationsmejl. Titta gärna i din skräppost om du inte hittar det. Hör annars av dig till oss.

     

    Kl. 08.00 på den första dagen får du din inloggningslänk. Obs! Länkens avsändare är InvitePeople. Inloggningen är personlig och gäller för 1 deltagare. Du kan inte logga in från flera olika enheter med samma lösenord. Föreläsningen/föreläsningarna finns tillgänglig senast kl. 08.00 den första dagen och stänger kl. 24.00 den sista dagen.

     

    Föreläsningen/föreläsningarna är förinspelad och finns publicerad under hela perioden. Du kan stoppa filmen/filmerna när du behöver ta en paus. Det går också bra att se dem flera gånger om. Föreläsningen/föreläsningarna finns tillgänglig dygnet runt och du kan titta när det passar dig.

     

    Åhörarkopior och diskussionsfrågor finns på din inloggning och kan skrivas ut. Du kan kommunicera med andra deltagare och talare via en chatt samt en meddelandefunktionen. Vill du inte vara synlig i deltagarlistan kan du välja att vara anonym.

     

    Utvärdera föreläsningen/föreläsningarna direkt på webbplattformen.

     

Dela via: 

Bokningsinfo

  • Datum
    15 maj – 19 jun 2024
  • Tid
    08:00–23:59
  • Pris (exkl. moms)
    1 395,00 kr

Prisnivåer

  • Ordinarie pris: (exkl. moms)
    Till och med 2024-06-19
    1 395,00 kr

GRUPPRABATT
Licensen är personlig. Är ni en grupp deltagare på 5 personer eller fler? Mejla oss för grupprabatt!

Frågor om temat?

Relaterat innehåll

Nyhetsbrev