Hedersrelaterade normer och förtryck i förskolan
Välkommen till Skolportens digitala tema för dig som vill veta mer om hur vi bemöter hedersrelaterade normer och förtryck i förskolan. Här presenteras forskningsbaserad information samt praktiska verktyg som ökar möjligheterna att tidigt upptäcka och agera på de utmaningar som hedersnormer innebär för förskolans samhällsuppdrag.
Använd temat enskilt eller med kollegor, där ni tillsammans processar innehållet, kopplat till just er verksamhet.
Innehåll
Temat består av
- 2 digitala föreläsningar (à ca 60 och 80 min.), som spelades in på Skolportens konferens Rektor i förskolan 2025 respektive 2023
- möjlighet att ställa frågor direkt till föreläsarna
- diskussions- /reflektionsfrågor att använda i det fortsatta arbetet.
Tillgänglighet
Temat är tillgängligt mellan den15 september och den 20 oktober via vår digitala plattform.Du kan ta del av materialet under hela perioden. I chatten som hör till respektive film kan du också ställa dina frågor till föreläsarna, som svarar så snart som möjligt.
Temat passar bra att arbeta med i grupp. Är ni 5 personer eller fler som vill delta? Kontakta oss för specialerbjudande!
Föreläsningen var i ett annat perspektiv än all annan fortbildning jag har fått inom heder. Mycket bra kopplingar mellan forskning, vetenskap och exempel.
Sagt av tidigare deltagare
Medverkande

Issis Melin
SAMORDNARE, CENTRUM MOT HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK

Devin Rexvid
LEKTOR
Föreläsningar
1. Förskolans möte med hederskulturen
Hederskulturen och den svenska förskolans värderingar om jämställdhet, demokrati och självständighet står ofta i direkt konflikt med varandra, och här har förskolepersonal en unik möjlighet att tidigt upptäcka och agera vad gäller de utmaningar som hedersnormer utgör för förskolans samhällsuppdrag. Något som inte alltid är enkelt i praktiken och kan leda till konflikter. Hur påverkas barn från familjer med hedersnormer när deras föräldrars värderingar står i konflikt med förskolans? Hur påverkar de konkurrerande normerna i hederskulturen förskolans arbete med att jobba mot könsdiskriminering och könsstereotypa föreställningar?
Ta del av en föreläsning som utgår från en ny forskningsrapport om förskolans möte med hederskulturen, och som särskilt belyser rektors ansvar och möjligheter i arbetet med dessa frågor. Devin Rexvid är lektor vid Stockholms universitet där han forskar om hedersfrågor vid Institutionen för socialt arbete. Han har genomfört studien Förskolans möte med hederskulturen (2024).Devin Rexvid
LEKTOR
2. Att arbeta med frågor om hedersrelaterat våld och förtryck i förskolan
Ett liv fritt från förtryck, våld, barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning är en rättighetsfråga och en demokratifråga. Det är viktigt att upptäcka de som är utsatta, för att samhället ska kunna hjälpa dem att tillvarata sina rättigheter. Personal som arbetar i förskolan och träffar barn och deras vårdnadshavare dagligen har en unik möjlighet när det gäller att upptäcka utsatta barn och hjälpa dem att komma i kontakt med ansvariga myndigheter.
Ta del av en föreläsning med fokus på rektors ansvar och möjligheter att arbeta med frågor som rör hedersrelaterat våld och förtryck i förskolan. Issis Melin är samordnare för CMHV, Centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck i Västmanland. Hon har lång erfarenhet av arbete med HRV-frågor, och har även varit sakkunnig på Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck, som har regeringsuppdraget att motverka och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck, barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning.Issis Melin
SAMORDNARE, CENTRUM MOT HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK
Här har vi samlat svar på vanliga frågor.PRAKTISK INFORMATION