Val 2018

Skolporten bevakar nyheter och forskning om skolan och förskolan inför valet 2018.

2018-05-16 11:08 Dela:
Skolan och valet

Skolsverige tipsar! – Så löser vi undervisningen

Skolsveriges tips, tankar och goda exempel. Läs om hur personal ute i skolorna hanterar det svåra och unika läget som coronapandemin skapat.

“Varje lärare kan inte pussla ihop sin egen verktygslåda"

Nu ska all undervisning på gymnasieskolan, vuxenutbildningen och universiteten ske på distans – en enorm omställning för Sveriges lärare. Vad ska de tänka på när lärmiljön blir digital? Skolporten har frågat forskaren Anna Åkerfeldt.

“I den virtuella miljön krävs det tydlighet – övertydlighet”

Att eleverna kan jobba var de vill, med tydliga uppgifter, samt att många elever tycker att det är skönt att få studiero. Det är några av fördelarna med distansundervisning, menar Pernilla Gustavsson, rektor på Korrespondensgymnasiet i Torsås kommun.

Skolahemma.se – nytt stöd för distansundervisning i skolan

Skolverket har med flera aktörer startat en ny webbplats som sammanställer stöd till skolor om distansundervisning. Detta för att hjälpa skolor att hantera konsekvenser av Coronapandemin.

Forskning och Utveckling

Linnea Lindquist: Efter valet behövs en långsiktig skolpolitik

Skoldebattören Linnea Lindquist efterlyser nu en partiövergripande skolberedning som möjliggör arbetsro och långsiktiga förutsättningar för alla som verkar i skolan.

”Undervisningens kvalitet är skoldebattens viktigaste fråga”

Skoldebatten har hittills handlat alldeles för lite om det viktigaste: undervisningen som pågår i alla klassrum, varje skoldag under hela läsår, menar flera skolforskare och skolutvecklare.

Utveckling genom forskning

Hur kan forskningen närma sig skolans praktik? Det var den fråga som gjorde att Ifous grundare Per Reinolf drog igång Ifous för tio år sedan. Det första decenniet kröns också med ett samarbetsavtal med en rad lärosäten inom ramen för ULF – Utbildning, Lärande, Forskning.

Dilsa Demirbag-Sten: Det är bara skolan som kan knäcka gängen

Skolan har en avgörande roll som den enskilt viktigaste aktören i kampen mot utanförskap och kriminalitet. Här presenterar Dilsa Demirbag-Sten, generalsekreterare, Stiftelsen Berättarministeriet, fyra åtgärder som kan göra verklig skillnad för barn.

SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Mobbning
  Nästa nr kommer 12 september!

Tema: Mobbning

Skolorna är bra på att åtgärda synliga kränkningar, men desto sämre på att förebygga dem, menar forskarna. Intervju: Möt Bim Riddersporre, ton­givande forskare inom ledar­skap och förskola

Läs mer och prenumerera här
Mest läst om valet 2018
Experterna: Så blir det för skolan efter valet

Valet är över och i skrivande stund lutar det mot en M-ledd regering med stöd av SD – som också är blockets största parti. Vad kommer resultatet att innebära för förändringar i skolan? Läraren har frågat både partierna och statsvetarna Jon Nyhlén och Marja Lemne.

Tidigare skolöverläkaren: Därför tackar jag Moderaterna för adhd-utspelet

Självklart borde alla barn screenas för adhd, autism, hjärtfel, glutenintolerans, tillväxtrubbningar och alla de medicinska sjukdomar som barn har. Det skriver Sophie Ekman Wretlind, skolöverläkare emerita och medicine hedersdoktor vid Karolinska Institutet.

”Stärk den psykiska elevhälsan”

Krisen inom BUP har slagit hårt mot Sveriges barn och ungdomar. Det skriver representanter för SD i en debattartikel.

Varför är det så svårt att få BUP att fungera?

Barn- och ungdomspsykiatrin har krisat i flera år. Personal säger upp sig och barn med psykiska besvär får vänta i flera månader på vård. På en kvart får du veta varför så många barn riskerar att hamna mellan stolarna och vad som skulle behöva hända för att systemet skulle fungera. Med SvD:s Erika Hallhagen. (webb-radio)

”Skolhälsovården behövs igen”

Förslaget som Moderaterna framför kan vid första anblicken verka provokativt och utpekande, men berör en känslig sträng som brustit i den svenska vården av barn, skriver Sophie Ekman Wretlind, Skolöverläkare em, medicine hedersdoktor Karolinska Institutet.

Aktuella chefstjänster
KONFERENSER
Pedagogisk forskning 2017
Stor jubileumsbilaga!
  Läs bilagan gratis i appen Skolporten!

Stor jubileumsbilaga!

Missade du den årliga forskningsbilagan Pedagogisk forskning? Bilagan sammanställer förra årets avhandlingar inom utbildningsvetenskaplig forskning, samt vilka 10 avhandlingar som blev mest lästa år 2017. Ladda ner appen "Skolporten" i App Store eller Google Play!

Läs mer
Fler nyheter