Val 2018

Skolporten bevakar nyheter och forskning om skolan och förskolan inför valet 2018.

2018-05-16 11:08 Dela:
Nyheter

V: ”Marknadsskolan berövar barn chansen till ett bättre liv”

Avskaffa marknadsskolan och möjligheten att bedriva skola i aktiebolagsform, mer resurser till skolan och lättillgängligare lärarutbildning. Det vill Vänsterpartiet se, skriver Daniel Riazat, som är den siste av riksdagspartiernas företrädare att skriva i Lärarens debattserie.

Eva Lindström: I SD:s förskola är poliser viktigare än förskollärare

En enda ”förskoleutbildad” vuxen per förskola – det tycker SD räcker. Å andra sidan ska polisen ska hjälpa till. Förskolans krönikör Eva Lindström häpnar över den låga nivån på förskolepolitiken hos ett av Sveriges största partier.

KD: ”Tidiga kunskapskontroller är avgörande”

Mindre administration, tidiga kunskapskontroller och stärkt särskilt stöd. Det är några av de förslag Kristdemokraterna vill genomföra i svensk skola. Det skriver Christian Carlsson (KD), som är näst ut i Lärarens debattserie med riksdagspartierna.

Skolan och valet

Skolsverige tipsar! – Så löser vi undervisningen

Skolsveriges tips, tankar och goda exempel. Läs om hur personal ute i skolorna hanterar det svåra och unika läget som coronapandemin skapat.

“Varje lärare kan inte pussla ihop sin egen verktygslåda"

Nu ska all undervisning på gymnasieskolan, vuxenutbildningen och universiteten ske på distans – en enorm omställning för Sveriges lärare. Vad ska de tänka på när lärmiljön blir digital? Skolporten har frågat forskaren Anna Åkerfeldt.

“I den virtuella miljön krävs det tydlighet – övertydlighet”

Att eleverna kan jobba var de vill, med tydliga uppgifter, samt att många elever tycker att det är skönt att få studiero. Det är några av fördelarna med distansundervisning, menar Pernilla Gustavsson, rektor på Korrespondensgymnasiet i Torsås kommun.

Skolahemma.se – nytt stöd för distansundervisning i skolan

Skolverket har med flera aktörer startat en ny webbplats som sammanställer stöd till skolor om distansundervisning. Detta för att hjälpa skolor att hantera konsekvenser av Coronapandemin.

Forskning och Utveckling

”En debattbok snarare än ett vetenskapligt verk”

Johannes Westberg har läst boken ”Dumbing Down. The Crisis of Quality and Equity in a Once-Great School System and How to Reverse the Trend” av Magnus Henrekson och Johan Wennström, och finner den bristande i både vetenskaplig förankring och argumentation.

Lärare är tryggheten om krisen slår till

Kriget i Ukraina, pandemi och våldsbrott. När kriser drabbar skolor står lärare i frontlinjen. Lärare behöver träna krishantering och rutiner kan förbygga våldsdåd, menar forskare.

Demokrati i skolan – styre eller styrning

Ami Cooper är forskare och lärare vid Karlstads universitet där hon bland annat har delat ansvar som programledare för en magister-/masterutbildning i utbildningsledning och skolutveckling. Hennes forskningsintresse riktas mot diskursteoretiska studier av utbildningspolicy och utbildningsledning.

Skolportens intervjuer

Rätten till utbildning – mer än kunskapsmål

Rätten till utbildning förstås bäst som en mänsklig rättighet som vi har i egenskap av att vara människa – snarare än att vara medborgare i en stat. Det menar Christian Norefalk, som forskat om utbildning som en mänsklig rättighet.

Utbildningspolicy tolkas olika på nationell och lokal nivå

Skolan ska främja elevernas kunskapsutveckling, men Ulrika Bergstrands avhandling visar att kommuner i gles- och landsbygd ofta har svårt att genomföra det som förväntas från nationellt håll.

SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Mobbning
  Nästa nr kommer 12 september!

Tema: Mobbning

Skolorna är bra på att åtgärda synliga kränkningar, men desto sämre på att förebygga dem, menar forskarna. Intervju: Möt Bim Riddersporre, ton­givande forskare inom ledar­skap och förskola

Läs mer och prenumerera här
Mest läst om valet 2018
Hallå där Matz Nilsson – som har sju krav till politikerna

Nyligen hölls Nordiska skolledarkongressen i Göteborg. Altinget har pratat med Matz Nilsson, ordförande för Sveriges skolledare, om 25-årsjubileet, valets viktigaste frågor och skolledarnas krav på politikerna.

Oppositionen kör över S om skolan: Agerar inte seriöst

Oppositionen ser ut att stoppa regeringens förslag att ändra reglerna för skolvalet och skolpengen. ”Regeringen agerar inte seriöst och upptar folks tid med att lägga förslag de inte har stöd för”, säger Lars Hjälmered, (M).

Skolministern om våldet mot lärare: Vi ska stärka tryggheten

Lina Axelsson Kihlblom (S) säger till Skolvärlden att regeringen är fast besluten att stärka tryggheten för både lärare och elever.

Regeringen vill stoppa nya religiösa friskolor

Utbildningsdepartementet är klar med ett förslag om etableringsstopp för nya skolor och fritidshem med konfessionell inriktning. Befintliga skolor ska inte tillåtas utöka sin verksamhet utöver redan beviljade tillstånd.

Lägre lärarbehörighet i utsatta områden – har inte ökat på 7 år

Socialdemokraterna har under sina snart åtta år i regeringsställning haft som mål att locka de bästa lärarna till skolor i utsatta områden. Men Ekots kartläggning av siffror från Skolverket och SCB visar att andelen behöriga lärare i de här områdena inte har ökat alls på sju år.

Aktuella chefstjänster
KONFERENSER
Pedagogisk forskning 2017
Stor jubileumsbilaga!
  Läs bilagan gratis i appen Skolporten!

Stor jubileumsbilaga!

Missade du den årliga forskningsbilagan Pedagogisk forskning? Bilagan sammanställer förra årets avhandlingar inom utbildningsvetenskaplig forskning, samt vilka 10 avhandlingar som blev mest lästa år 2017. Ladda ner appen "Skolporten" i App Store eller Google Play!

Läs mer
Fler nyheter