Val 2018

Skolporten bevakar nyheter och forskning om skolan och förskolan inför valet 2018.

Nyheter

Skolinspektionen i Almedalen

Skolinspektionen kommer att delta under årets Almedalsvecka med flera spännande seminarier. I år hittar ni oss på Skolgården, en mötesplats som vi arrangerar tillsammans med Skolverket, SPSM och Skolforskningsinstitutet där även BEO kommer att medverka.

Skolan och valet

DEBATT Karin Berg: “Jag kommer aldrig att kunna arbeta i Sverigedemokraternas skola”

Om Sverigedemokraterna får inflytande över skolan efter valet, vilket samhälle kommer vi då få? Om skolan inte längre ideologiskt ska vara den plats där våra olika uttryck, särarter och unika erfarenheter möts och utvecklas, utan istället bli en svenskhets-fabrik – då kan jag inte längre vara med, skriver gymnasieläraren och skolutvecklaren Karin Berg, i en debattartikel.

Skolan och valet 2018 – Vad säger forskarna?

Fortbildning för lärare, ökad likvärdighet, mer stöd till skolledare och satsningar på förskolan. Det är några av de viktigaste skolpolitiska punkterna inför valet, menar forskarna. 

Enkät: Så vill politikerna förbättra skolan

Skolporten bad de åtta riksdagspartierna att rangordna sina tre viktigaste skolpolitiska frågor inför valet. Så här svarade deras skolpolitiska talespersoner.

Forskning och Utveckling

Ifous deltar i Almedalen 2019 – fokuserar på värdegrund och demokrati

Är vi överens om vad skolans demokratiuppdrag innebär? Kan en värderingsstyrd verksamhet vara vetenskapligt förankrad? Vilken vetenskap kan man i så fall luta sig mot? Det är några av frågorna som behandlas vid Ifous seminarium i Almedalen.

De effektiva – om varför välfärdens medarbetare går sönder

I dagarna ger Tankesmedjan Balans ut sin bok “De effektiva”. ”Kanske är det istället dags att göra motstånd mot effektiviseringsmantrat och den ideologiska föreställningen att det går att göra förskolans och skolans verksamhet ständigt bättre men billigare”, skriver Marcus Larsson som tillsammans med Åsa Plesner driver Tankesmedjan Balans.

Demokrati och barninflytande i arbetet med ”Barnens planet”

Sedan några månader tillbaka arbetar Eriksbos fyra förskolor med boken ”Barnens planet” – en berättelse om rättigheter, olikheter och respekt – med utgångspunkt i barnkonventionen. Det har stärkt barnen i att våga göra sin röst hörd och känna att den räknas.

Striden om den goda skolan

I en ny bok belyser Magnus Hultén, utbildningshistoriker vid Linköpings universitet, skol­reformerna på 1990-­talet. Han menar att vi idag upprepar 1990-talets misstag på skolans område, drivna av samma, överdrivna, kunskapsvisioner (pdf).

Fler nyheter

Skolinspektionen i Almedalen

Skolinspektionen kommer att delta under årets Almedalsvecka med flera spännande seminarier. I år hittar ni oss på Skolgården, en mötesplats som vi arrangerar tillsammans med Skolverket, SPSM och Skolforskningsinstitutet där även BEO kommer att medverka.

Läs mer
Skolportens intervjuer

Växande antal utvärderingar av skolan

Utvärderingarna av skolan blir allt fler och allt mer kontrollerande. Malin Benerdal har forskat om hur detta motiveras, vilka värderingar som styr och vem som får komma till tals.

Motstridiga styrprinciper påverkar lärares arbete

Svenska lärare styrs mer av marknadens logik, snarare än professionalismens logik. Det är en av slutsatserna Katarina Samuelsson drar i sin forskning om lärarkårens kontextuella förutsättningar.

Varierande tolkning av social rättvisa

Många lärare har svårt att skapa mening om vad social rättvisa inom ramen för musikundervisningen innebär i praktiken. Det visar Anna-Karin Kuuse i sin forskning om hur social rättvisa tolkas i styrdokument, i lärares förståelse och deras undervisningspraktik.

SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Mobbning
  Nästa nr kommer 12 september!

Tema: Mobbning

Skolorna är bra på att åtgärda synliga kränkningar, men desto sämre på att förebygga dem, menar forskarna. Intervju: Möt Bim Riddersporre, ton­givande forskare inom ledar­skap och förskola

Läs mer och prenumerera här
Aktuella chefstjänster
Fler platsannonser
KONFERENSER
Pedagogisk forskning 2017
Stor jubileumsbilaga!
  Läs bilagan gratis i appen Skolporten!

Stor jubileumsbilaga!

Missade du den årliga forskningsbilagan Pedagogisk forskning? Bilagan sammanställer förra årets avhandlingar inom utbildningsvetenskaplig forskning, samt vilka 10 avhandlingar som blev mest lästa år 2017. Ladda ner appen "Skolporten" i App Store eller Google Play!

Läs mer
Fler nyheter