Hur kan skolbiblioteken vara en del av skolans digitalisering?

Hej Maria Schedvin, du är skolbibliotekarie på Oxievångsskolan i Malmö och ska föreläsa på Skolportens konferens om skolbibliotek.

Vad ska du prata om?

– Om hur skolbiblioteket kan vara en del av skolans digitalisering. I dag saknar hälften av landets skolor en skolbibliotekarie, vilket vittnar om att halva rektorskåren inte förstått skolbibliotekariefunktionen.

Konkret, hur kan skolbiblioteket stötta lärarna?

– Med vår kunskap om digitala förhållningssätt, material och källor kan vi bidra till lärares kompetensutveckling. Men för det krävs en tydlig vision, struktur och nära samarbete mellan skolbibliotekarie, lärare och rektor. Vi kommer att ge konkreta råd och tips om hur man kan arbeta för att utveckla skolbibliotekets roll i digitaliseringen.

Susanne Sawander

Du kan lyssna på Maria Schedvin på konferensen ”Skolbibliotek 2019”, den 20-21 mars:

Konferensen berör bland annat:

• Vad är biblioterapi och hur kan det gå till när ett skolbibliotek arbetar med biblioterapi?
• Den pedagogiska rollen i biblioteket.
• Läs- och skrivstöd med digitala verktyg.
• Det nya pressetiska systemet – vad innebär det?
• Skolbiblioteket i en digital omvärld.
• Digitalisera mera – panik eller DigiMIK?
• Vår nya läsambassadör checkar in!
• Att skilja vetenskap från trams – hur avgör du vad som är vinklade nyheter eller rena påhitt?

Sidan publicerades 2018-10-08 14:49 av Hedda Lovén


Relaterat

Skolbibliotek 2019, 20-21 mars i Göteborg

Mötesplatsen för dig som arbetar i och med skolbibliotek i grundskolan eller gymnasieskolan. I år presenteras föreläsningar om bl.a. biblioterapi, skolbibliotekariens pedagogiska roll, framtidsfrågorna för bibliotekens form och funktion, läs- och skrivstöd med digitala verktyg och hur du kan stödja elever att kunna skilja vetenskap från trams.

Alf Solander: Tiden är inte ett problem!

"Skolledare ska inte fångas i eviga möten på förvaltningskontor. Lärare blir inte bättre av att bindas upp i dysfunktionella processer. Vi blir inte skickligare för att vi jobbar kvällar och helger, kvaliteten blir inte högre – däremot apatin", skriver Alf Solander, rektor för Tumba Gymnasium, i en krönika.

Lärarförbundet vill outsourca tidningarna

Lärarförbundet har inlett fackliga förhandlingar om att lägga ut tidningsverksamheten på en extern leverantör. Bakgrunden är att förbundet behöver spara pengar.

”Vuxenutbildningen brister i likvärdighet”

Den kommunala vuxenutbildningen lever inte upp till kravet på likvärdighet. SKL bör arbeta för att samma krav ställs på utbildningen i hela landet. Och Skolverket bör ta fram nationella riktlinjer, skriver en rad skolledare.

”Förskolan ska ha hög kvalitet oavsett driftsform”

Vi vet att levnadsförhållandena skiftar beroende på var man bor och att kompensera för dessa är en mycket viktig uppgift, skriver Anneli Rhedin (M) och Kristina Palmgren (L).

”Attacken mot folkhögskolan”

Sverigedemokraterna vill dra bort en miljard från folkbildningen och lägger förslag i riksdagen att allmän kurs i folkhögskolan ska få utgöra högst 15 procent, en reducering med 7 000 platser i folkhögskolan, skriver chefredaktör Staffan Myrbäck.

Lärare jobbar sjuka på grund av vikariebristen

Vi är mitt inne i ”vabruari”, en månad som slår hårt mot skolan. Fyra av tio lärare uppger att det sällan eller aldrig tas in vikarier när de blir sjuka, visar en ny undersökning från Lärarförbundet. Istället tvingas de täcka upp och jobba sjuka för att inte belasta sina kollegor.

”Ganska stort problem” med sjuka lärare som jobbar

Besparingar har gjort att vikariepoolen för lärare i Helsingborgs stad inte används i lika hög grad som förr. Det har gjort att lärare jobbar fast de är sjuka, enligt Lärarförbundet.

Ny rektor på skola i Växjö

Daniel Lindmark har tagit över rollen som rektor på Thoren Framtid i Växjö.

Alex Schulman: Lärarna var som paranoida knarklangare – vill ni ha det?

Varje gång vi svenskar diskuterar skolsystemet så gör vi det med sorg. Det är för ledsamt. Hur kunde det bli så här? Hur kunde vi halka så otroligt i PISA-studien? Hur kunde vår fina gamla skola går från en av världens bästa till en av världens sämsta?

”Vi skickar till skolan det käraste vi har”

Johan Hallberg, rektor i Kolsva skolområde, skriver om kränkningar, konflikter och skolpolitik.

Fler lärarassistenter – men många yrkeshögskolor får nej

Majoriteten av de yrkeshögskolor som vill börja utbilda lärarassistenter till hösten har fått avslag. Ett skäl är att utbildningarna inte håller eftergymnasial nivå. Ett annat att man inväntar riktlinjer från Skolverket.

Why are students striking for the climate and will it have an impact?

Across the UK, students are set to take part in a climate strike, but will it make a difference?

Over half new teachers do not plan to stay in classroom long term amid mental health problems, figures show

Exclusive: Teachers are looking to quit the profession within months of starting due to anxiety

Overskudsmad mætter morgensultne elever på Lolland og Falster

13 skoler har gjort et forsøg, som skaffer morgenmad til sultne elever, til permanent løsning.

Will universities go bust if fees are cut?

There’s a growing expectation that the review of student finance in England, headed by the financier Philip Augar, is going to recommend a cut in tuition fees.

Konferenser
Dags för en ny utmaning?

Skolporten behöver förstärka vår konferensavdelning och söker därför en projektledare/konferensproducent. Arbetet innebär att vara ansvarig för konferensproduktion från idé till utvärdering.

Läs mer
Aktuella chefstjänster
Fler platsannonser
Fördjupning
Långt från tråkigt med hållbarhet i hem- och konsumentkunskap

Långt från tråkigt med hållbarhet i hem- och konsumentkunskap

Miljövänlig middag på rotfrukter? Eleverna lär inte möta lektionsupplägget i hem- och konsumentkunskap med jubel. Men måste hållbarhetsfrågor i HKK-undervisningen vara tråkigt?

Läs mer
Ny fokussida
Demokrati och källkritik

Demokrati och källkritik

Här samlar vi utvalda nyheter, rapporter och forskning om demokrati och källkritik, samt tipsar om lektionshandledningar och annat material som du kan ha nytta av som lärare och skolledare.

Till fokussidan
Mest läst senaste veckan

“Det kändes som att jag skulle kräkas sextio gånger om dagen”

Det blev omöjligt för Markus Hellström att stanna kvar i skolan, trots att han kämpade in i det längsta. Han är en av många med omfattande frånvaro. Men det finns vägar tillbaka.

Katastrofläge när Örebro ska spara 102 miljoner på skolan

I december beslutade kommunen att skolan skulle vara första prioritet. Två månader senare skärs över 100 miljoner i skolbudgeten. ”Det är en katastrofsituation”, säger Pär Boström, ordförande och biträdande kommunombud i Örebro.

Ungdomar med adhd klarar ofta skolan bättre med medicin

Elever med adhd fick generellt bättre skolresultat när de medicinerade. Det visar en stor registerstudie bland 660 000 tonåringar i Sverige.

SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Dyslexi
  Skolporten nr 1/2019 – ute nu!

Tema: Dyslexi

Tidig och mer systematisk hjälp till elever med läs- och skrivsvårigheter är insatser forskarna kan enas om. Intervjun: Möt Camilo von Greiff, ny generaldirektör för Skolforskningsinstitutet. Reportage: Nu utbildas de första lärarassistenterna inom yrkeshögskolan. Lärarpanelens val: Lärare är okritiska till entreprenöriellt lärande.

Köp digitala lösnummer!
Aktuella arbetsgivare
Fortbildning
Hem- och konsumentkunskap

Hem- och konsumentkunskap

Ta del av föreläsningar om matmyter och matlarm, bedömning inom HK, skuldkollen, mat-traditioner, ämnesdidaktik och specialpedagogik inom HK.

Se hela programmet
Nyhetskategorier
Utmärkelser

Lärare: Så får du ditt barn intresserad av geografi

Lotta Rahm är lärare på Mohedaskolan och hon har utsetts till Sveriges bästa geografilärare 2018. I klippet ovan ger hon sina tre bästa tips på hur du kan få ditt barn intresserad av geografi.

Lotta på Mohedaskolan är Sveriges bästa geografilärare

Lotta Rahm är Sveriges bästa geografilärare 2018. Hon jobbar på Mohedaskolan och prisas för sitt sätt att undervisa i geografi.

Pedagogiskt pris till lärare som vill ha engagemang, utveckling och dialog tillsammans med sina studenter

Carina Sjödin, Daniel Hedin och Charlotta Hellström tilldelas pedagogiskt pris vid Mälardalens högskola.

”Vi gör kartmodeller i trolldeg”

Hallå där och grattis, Lotta Rahm på Mohedaskolan i Alvesta, utsedd till Sveriges bästa geografilärare 2018.

”Han lär oss att stoppa segregationen i skolan”

Årets svensk, Hamid Zafar, har gjort sig känd som rektorn som lyfte en av landets sämsta skolor. Tillsammans med skolledningen införde han en rad enkla rutiner och regler, och såg till att varje dumhet fick konsekvenser i form av skriftliga varningar och avstängningar. Notan för skadegörelse fick elevernas familjer själva betala, skriver DN på ledarsidan.

Läs fler