Hur kan skolbiblioteken vara en del av skolans digitalisering?

Hej Maria Schedvin, du är skolbibliotekarie på Oxievångsskolan i Malmö och ska föreläsa på Skolportens konferens om skolbibliotek.

Vad ska du prata om?

– Om hur skolbiblioteket kan vara en del av skolans digitalisering. I dag saknar hälften av landets skolor en skolbibliotekarie, vilket vittnar om att halva rektorskåren inte förstått skolbibliotekariefunktionen.

Konkret, hur kan skolbiblioteket stötta lärarna?

– Med vår kunskap om digitala förhållningssätt, material och källor kan vi bidra till lärares kompetensutveckling. Men för det krävs en tydlig vision, struktur och nära samarbete mellan skolbibliotekarie, lärare och rektor. Vi kommer att ge konkreta råd och tips om hur man kan arbeta för att utveckla skolbibliotekets roll i digitaliseringen.

Susanne Sawander

Du kan lyssna på Maria Schedvin på konferensen ”Skolbibliotek 2019”, den 20-21 mars:

Konferensen berör bland annat:

• Vad är biblioterapi och hur kan det gå till när ett skolbibliotek arbetar med biblioterapi?
• Den pedagogiska rollen i biblioteket.
• Läs- och skrivstöd med digitala verktyg.
• Det nya pressetiska systemet – vad innebär det?
• Skolbiblioteket i en digital omvärld.
• Digitalisera mera – panik eller DigiMIK?
• Vår nya läsambassadör checkar in!
• Att skilja vetenskap från trams – hur avgör du vad som är vinklade nyheter eller rena påhitt?

Sidan publicerades 2018-10-08 14:49 av Hedda Lovén


Relaterat

Svenska på gymnasiet, 6-7 febr 2019 i Göteborg

Viktiga konferensdagar för dig som undervisar i svenska! Ta del av föreläsningar om bl.a. betyg, planeringar och examinationsuppgifter, att väcka elevers skönlitterära intresse, digital kompetens och kreativitet, att skriva vetenskapliga texter, sociolingvistik och retorikens kraft!

Skolbibliotek 2019, 20-21 mars i Göteborg

Mötesplatsen för dig som arbetar i och med skolbibliotek i grundskolan eller gymnasieskolan. I år presenteras föreläsningar om bl.a. biblioterapi, skolbibliotekariens pedagogiska roll, framtidsfrågorna för bibliotekens form och funktion, läs- och skrivstöd med digitala verktyg och hur du kan stödja elever att kunna skilja vetenskap från trams.

S vill inte göra om förskoleklassen

Socialdemokraterna vill inte göra om förskoleklassen för 6-åringar till en del av grundskolans lågstadium, så som moderaten Erik Bengtzboe föreslår. Matilda Ernkrans, socialdemokrat och ordförande i riksdagens utbildningsutskott, är förvånad över att M utlovar en sådan reform redan under denna mandatperiod.

”Avskaffa karensavdraget för skolpersonal”

Det är både orättvist och samhällsskadligt att lärare inom förskola och grundskola drabbas av karensavdraget vid sjukdom.

Tioårig grundskola inom några år

Under den här mandatperioden hoppas Moderaterna och Kristdemokraterna att förskoleklassen ska ha ersatts av fyra år i lågstadiet.

Lärarstrejk i Litauen – utbildningsministern avgår

I Litauen har en omfattande lärarstrejk pågått sedan mitten av november. Kraven är högre löner och mindre skolklasser. Strejken fått politiska konsekvenser då utbildningsministern har fått gå.

Skolhistorisk utställning på Värmlands Museum

Utställningen ”En sagolik skola- Folkskolan 175 år” har öppnades på Värmlands Museum på lördagen. Den tar upp skolans demokratiska roll och visar också skolans gömda konstskatt.

Varannan lärare förstår inte Skolverkets kunskapskrav

Ett problem med de nuvarande kunskapskraven i skolans kursplaner är att vissa lärare inte förstår dem. Det säger Skolverkets generaldirektör i Ekots Lördagsintervju i dag.

Kan Skolverket bidra till en likvärdig skola, Peter Fredriksson?

Svensk skola ska ge alla elever en utbildning av hög kvalitet. Så står det i skollagen. Skolan ska dessutom utjämna livschanser och kompensera för elevers olika bakgrund och förutsättningar.

”Examenslån lösning när studenter valt fel”

För många studenter räcker inte studiemedlet hela vägen till examen, på grund av fel val av utbildning i början av studierna. Alla parter kan vinna på att det införs ett examenslån, skriver Malin Påhls Hansson och Nils Karlsson, Saco studentråd.

Vuxenutbildning firar 50 – behovet större än någonsin

Den kommunala vuxenutbildningen i Sverige fyller 50 i år, och på campus i Skellefteå firades det i veckan med bland annat särskilda bakelser. Här har bara i år drygt 2 000 elever varit inskrivna på en kurs eller på en yrkesutbildning vid Vux.

Professorsanställning får backning

Anställningen av en professor vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå måste göras om, enligt ett beslut från överklagandenämnden för högskolan.

Linnéa Claeson: ”Jag hänger inte ut enskilda skolor”

Nu har debattören Linnéa Claeson svarat på SVTs frågor om vad som hände i Härnösand. ”Jag tror det är en tidning som valde att skriva att just denna föreläsning ”spårade ur”, det är inte mina ord. ”, skriver hon i sitt svar.

Svenska elever i London tar brexit med ro

Brexitprocessen är inne i ett avgörande skede och många av de över hundratusen svenskarna i Storbritannien är oroliga för framtiden. På svenska skolan i London räknar man med mer byråkrati efter EU-utträdet – men eleverna är inte särskilt stressade.

”Yrkesutbildningarna behövs, M och KD”

Almega: Gå inte i samma fälla som den rödgröna regeringen.

Hårt jobb att få plats med eleverna i Motala

Efter att skolinspektionen valde att stänga ner Fria Intermilia skolan i Motala måste de kvarvarande eleverna hitta nya skolor. Något som ses som en möjlig, men tuff uppgift för kommunen.

Konferenser
Aktuella chefstjänster
Fler platsannonser
Fortbildning
Hem- och konsumentkunskap

Hem- och konsumentkunskap

Ta del av föreläsningar om matmyter och matlarm, bedömning inom HK, skuldkollen, mat-traditioner, ämnesdidaktik och specialpedagogik inom HK.

Se hela programmet
SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Estetiska ämnen
  Skolporten nr 6/2018 – ute nu

Tema: Estetiska ämnen

Vilken plats har de estetiska ämnena i skolan? Bidrar de till bättre resultat i andra ämnen? Eller är de helt enkelt viktiga i sin egen rätt? Intervju: Tillbaka till skolan. Psykologen Malin Gren Landell brinner för att minska elevers skolfrånvaro.

Köp digitala lösnummer!
Aktuella arbetsgivare
Ny fokussida
Kreativitet och skapande
  Kreativitet och skapande

Kreativitet och skapande

Här samlar vi allt som rör bild, dans, musik, slöjd och drama.

Till Kreativitet och skapande
Mest läst senaste veckan

Nya råd om betyg varnar för matriser

Större frihet för lärarna. Men forskare tvivlar på att Skolverkets nya allmänna råd för betyg och betygsättning ökar likvärdigheten.

Nya skollagar att hålla koll på 2019

Under 2019 träder att antal lagändringar i kraft som påverkar den som arbetar i skolan. Bland annat blir det krav på mer undervisningstid i matematik och idrott och hälsa.

Betyg och studieresultat år 2018

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan år 2018. (pdf)

Så påverkar budgeten dig som lärare

Riksdagen har röstat igenom Moderaternas och Kristdemokraternas budget. Så här berörs du som lärare av den.

Gymnasieskolan – Betyg och studieresultat – Läns- och Kommunnivå

Gymnasieskolan – Betyg och studieresultat – Läns- och Kommunnivå (pdf).

Fortbildning

Lärare i svenska som andraspråk har ett brett undervisningsområde. Utöver läroplanens innehåll ska läraren även kunna sätta sig in i de flerspråkiga elevernas olika förmågor till inlärning av svenska språket. Under två dagar behandlar konferensen den senaste forskningen i undervisningsämnet men även praktiska exempel presenteras.

Läs mer och boka plats
Nyhetskategorier